Călin Georgescu apare într-un videoclip publicat de G4 Media alături de simpatizantul legionar Marian Motocu, trimis pe 20 februarie în judecată, printre altele, pentru incitare la ură, promovare a ideilor sau doctrinelor antisemite și afișarea în public de simboluri fasciste sau legionare.
Videoclipul publicat de G4Media ar fi fost găsit de procurori la perchezițiile făcute asupra lui Marian Motocu, potrivit surselor judiciare citate de jurnaliști.
Călin Georgescu transmite și un mesaj în care vorbește despre „îmbrățișarea trecutului” și „asumarea istoriei și strămoșilor”.
„Vă îmbrățișez pe toți, fraților. Vă mulțumesc foarte mult că suntem împreună. Să ne îmbrățișăm trecutul, să ne asumăm istoria, strămoșii și să înțelegem că va veni momentul când vom avea o singură carte de istorie națională, o țară a noastră, a celor care urmăm linia strămoșească, a celor care înțelegem ce a însemnat jertfa strămoșilor”, spune Călin Georgescu în acest videoclip.
Marian Motocu a fost trimis în judecată pe 20 februarie. El este acuzat de „incitare la ură sau discriminare”, „promovarea în public, în orice mod, de idei, concepții sau doctrine antisemite”, „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe” și negarea Holocaustului.
„Inculpatul M.M. a publicat 29 de videoclipuri pe o platformă de socializare în cadrul cărora a incitat urmăritorii la ură și violență față de evrei, a promovat doctrine antisemite, a utilizat simboluri legionare și a negat Holocaustul, având ca scop racolarea urmăritorilor săi pentru coagularea unui nucleu cu orientare de extremă dreapta sub cupola unei „mișcări naționale”, al cărei lider este”, arată procurorii în comunicatul prin care au anunțat trimiterea acestuia în judecată.
Călin Georgescu și legionarii
Încă din timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, anulate între timp, Digi24.ro a publicat mai multe articole care au evidențiat legătura lui Călin Georgescu cu diverse persoane cu simpatii legionare.
Totodată, Digi24.ro a tratat pe larg mai multe declarații în care Georgescu a lăudat mișcarea legionară, foști lideri ai mișcării sau criminali de război.
Călin Georgescu a fost anchetat în 2022 pentru că a numit „martiri” doi lideri legionari care au comis genocid și crime de război, în timpul unui interviu acordat uneia dintre principalele televiziuni de știri din țară.
Procurorii au închis, însă, dosarul, pentru că au considerat că „fapta nu e prevăzută de Legea penală”. Anchetatorii au mai subliniat atunci că „legislația nu este adaptată la realitățile faptice”.
Nu a fost un simplu derapaj. Digi24.ro a arătat aici că Georgescu este susținut, deja de ani de zile, de persoane cu simpatii legionare.
Un exemplu în acest sens este Elena Puiu (rudă cu un alt legionar din Dobrogea și care reprezintă o asociație pentru comemorarea acestuia) care l-a susținut activ în campania pentru alegerile prezidențiale.
Elena Puiu a și avut un interviu cu Călin Georgescu în anul 2020, rămas pe Youtube, în care câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale îi laudă pe cei doi lideri legionari care au comis crime de război și genocid, dar și Mișcarea Legionară.
„Mișcarea Legionară, atunci când se va scrie istoria adevărată (…) se va arăta că a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român”, a afirmat Georgescu în interviul acordat în anul 2020.
Chiar și numele asociației pe care o conduce Georgescu și pe care a fondat-o în 2021 face referire la o altă revistă care circula în grupurile legionare în perioada interbelică – „Pământul Strămoșesc”.
CITEȘTE ȘI: Călin Georgescu și legionarii: Acum 10 ani era văzut drept „un dușman” mason care, însă, vorbea în acord cu Mișcarea
Propaganda legionară interzisă de Lege
„Pentru prevenirea şi combaterea incitării la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.
Acesta este un articol din Legea „privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, încă în vigoare.
Însă, în instanțele din România, lucrurile se mișcă greu din acest punct de vedere. Digi24.ro a arătat în octombrie 2024 că au existat doar două condamnări pentru propagandă legionară în ultimii patru ani, în condițiile în care acuzațiile datau din perioada 2013-2017. Detalii, aici.
Editor : M.G.