Ministerul Mediului nu a luat încă o decizie privind Programul Rabla. Instituția analizează dacă deblochează sau anulează cu totul programul prin care sunt acordate subvenții la cumpărarea de mașini cu emisii reduse, în contextul în care importatorii și dealerii și-au făcut stocuri de milioane de euro în așteptarea acestui program, care a fost suspendat cu doar o zi înainte de debutul stabilit inițial pentru 19 iunie. Ministrul Diana Buzoianu spune că decizia finală va fi luată în al doilea pachet de măsuri pregătit de Guvern, despre care premierul Ilie Bolojan spunea că va fi prezentat până la sfârșitul lunii.
În această situație sunt și alte programe gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu care nu au fost lansate încă. Diana Buzoianu spune că sunt mai multe scenarii pentru fiecare dintre aceste programe.
Ministrul afirmă că bugetul Administrației, care este alimentat din banii încasați din vânzarea de certificate de carbon, nu poate fi folosit decât pentru proiecte de reducere a emisiilor, iar coaliția va trebui să decidă care sunt cele mai eficiente.
„Va trebui luată o decizie în Coaliție în funcție de banii necesari, de bugetul care este disponibil anul acesta. Banii aceștia nu pot fi folosiți decât pentru proiecte de reducere de emisii. Deci, automat doar acolo vor putea fi investiți.
Dar trebuie să fie o discuție în Coaliție: care sunt proiectele cele mai eficiente din perspectiva folosirii banilor și a rezultatelor obținute.
Cel mai probabil, decizia finală va fi luată în pachetul doi de măsuri pentru că acolo sunt și ele corect așezate, iar în acest pachet doi de măsuri vom avea și o decizie finală pentru toate programele: inclusiv Rabla persoane fizice, persoane juridice, UAT-uri samd”, spune Diana Buzoianu.
Decizia privind viitorul programului Rabla este așteptată de întreaga industrie auto din România. Dacia și Ford, cei doi producători auto care au fabrici în țară, mizau pe creșterea vânzărilor, după ce întârzierea programului a dus la un declin puternic al cererii de mașini noi. În același timp, importatorii și dealerii, afectați și ei de scăderea vânzărilor, și-au făcut stocuri de milioane de euro pentru a fi pregătiți pentru valul de achiziții care era generat de obicei la debutul programului Rabla.
Reprezentanții industriei spun acum că amânarea și mai mult a programului va face ca scăderea vânzărilor să nu mai poată fi recuperată în acest an.
În același timp, o oprire completă ar genera pierderi pentru toată industria auto și se va resimți și în încasările bugetare.
Pe de altă parte, oprirea programului ar diminua importurile de mașini și ar avea un efect benefic asupra deficitului de cont curent al României, care doar în primele patru luni ale anului a crescut cu 60%, la 10 miliarde de euro.
Editor : A.C.