În anul în care milioane de români, inclusiv pensionari și mame cu copii mici, își văd veniturile diminuate în numele salvării bugetului, șefii companiilor de stat își dublează salariile, la zeci de mii de euro pe lună.

Undeva la 6,43 milioane de lei ar urma să încaseze anul acesta șefii ROMATSA, regia care dirijează traficul aerian în România. Cei mai mulți vor merge către membrii din Consiliul de Administrație – undeva la 3,6 milioane de lei. Dacă împărțim la membrii neexecutivi rezultă o indemnizație lunară de circa 75 de mii de lei, adică peste 14.000 de euro pe lună. Deocamdată bugetul ROMATSA nu a fost aprobat.

O altă instituție generoasă cu șefii este Autoritatea Aeronautică. În acest an, bugetul prevede ca membrii Consiliului de Administrație să primească indemnizații în valoare de 6,29 milioane de lei. Practic fiecare membru neexecutiv ar încasa circa 54.000 de lei brut drept indemnizație fixă, la care se mai adaugă și partea variabilă. Aceasta din urmă nu se plătește în fiecare an.

Indemnizații mai mari s-au aprobat anul acesta și pentru șefii Companiei Națională Aeroporturi București, care are în administrare aeroporturile Băneasa și Otopeni de lângă Capitală, dar și pentru cei ai TAROM. Recent acționarii companiilor au decis să le crească indemnizațiile brute lunare la 69.840 lei, potrivit economedia.ro, respectiv 24.148 lei. Sunt doar ultimele dintr-o serie lungă de companii care au crescut de la începutul anului indemnizațiile șefilor.

Lor li se adaugă Compania de Drumuri, CFR Infrastructură și CFR Călători. Acolo unde bugetele nu sunt aprobate, atât fostul cât și actualul ministru promit că aceste indemnizații mari nu vor ajunge la plată.

Nu doar șefii unor companii de stat sunt norocoși în an de austeritate, ci și unii dintre angajați.

Deși Guvernul Bolojan a tăiat sau limitat unele sporuri ale bugetarilor, nu s-au atins de cele ale angajaților societăților și companiilor de stat. De exemplu, la Metrorex, scriu cei de la Club Feroviar, în afară de angajații care lucrează în subteran, în condiții grele, primesc spor de metrou și cei care-și desfășoară activitatea la suprafață sau chiar în sediul central al instituției din Palatul CFR de la Gara de Nord – precum contabili, șoferi, directorul general sau consilierul acestuia.

Share.
Exit mobile version