Într-un amplu interviu publicat joi, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a vorbit despre războiul dus de Rusia în Ucraina, relațiile cu Statele Unite și schimbările de pe scena globală, dar nu a ratat ocazia să atace modul în care Washingtonul face politică externă, atunci când a fost întrebat de Tucker Carlson, fosta vedetă Fox News, despre situațiile tensionate din România, Georgia, Belarus ori Siria, la o lună după alegerile prezidențiale americane.
„În ultima lună de la alegeri, se întâmplă tot felul de lucruri politice în statele limitrofe din această regiune. În Georgia, în Belarus, în România și apoi, bineînțeles, cel mai dramatic în Siria, există frământări. Pare acesta să fie un efort al Statelor Unite de a face mai dificilă o înțelegere?” (n.r. minutul 1:04:55)
Lavrov nu a spus nimic explicit despre alegerile din România și s-a rezumat la un atac la adresa SUA, pe care le acuză de experimente politice: „Nu este nimic nou, sincer. Pentru că SUA, din punct de vedere istoric, în politica externă, a fost motivată să provoace niște probleme și apoi să vadă dacă pot pescui în apa tulbure.”
Joi, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la summitul organizației internaționale OSCE că „autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale”. La auzul afirmațiilor lui Blinken, Lavrov a părăsit sala.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, joi, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri că există val fără precedent de isterie anti-rusă înaintea celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial în România.
Serghei Lavrov a vorbit în interviu și despre alegerile din Georgia. „Când OSCE monitorizează alegerile, când obișnuia să monitorizeze alegerile din Rusia, aceste rapoarte erau întotdeauna negative, și în alte țări, de asemenea, Belarus, Kazahstan. De data aceasta, în Georgia, misiunea de monitorizare a OSCE a prezentat un raport pozitiv. Și este ignorat.”
În Georgia sunt demostrații de o săptămână, din cauza deciziei controversate a guvernului de a amâna cererea de aderare la Uniunea Europeană. Mulți georgieni simt că sunt pe punctul de a reveni la regula partidului unic din care au scăpat cu o generație în urmă și spun că vor protesta atât timp cât va fi nevoie. Tensiunile în țară au crescut după alegerile disputate din luna octombrie. Partidul de guvernământ Visul Georgian, care are deja de 12 ani de mandat, a revendicat victoria, dar observatorii spun că votul nu a fost nici liber, nici corect. Parlamentul European a cerut o reluare.
Editor : Ș.R.