Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că „nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme” că administrația SUA ia în considerare retragerea a aproape 10.000 de militari americani din Europa de Est, mai exact din România și Polonia. El însă a precizat că respectarea angajamentului față de Alianța Nord-Atlantică „nu înseamnă că nu pot fi în interiorul NATO anumite reașezări, dislocări, ceea ce se întâmplă în permanență”.
„Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să comunice oficial o poziție a Ministerului Apărării legată de acest aspect.
Vă pot informa că în discuția pe care secretarul de stat Rubio a avut-o cu miniștrii de Externe, la ultima întâlnire din Europa, a fost reafirmat angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO și, deci, nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe Flancul de Est.
Ceea ce este real însă este că atât în administrația americană, în general, cât și la Pentagon, se discută de reduceri de cheltuieli pe care le vedem la știri, de reorganizări, dar asta nu înseamnă deci aspecte care țin de acest Flanc de Est, care este cel mai important flanc al NATO, în momentul de față, din Europa, iar acest lucru cred că îl recunoaște nu doar un est-european, ci orice om care știe ce înseamnă securitate pentru Europa. Toate documentele NATO și ale UE recunosc acest lucru”.
Totuși el a precizat că respectarea angajamentului față de NATO „nu înseamnă că nu pot fi în interiorul NATO anumite reașezări, dislocări, ceea ce se întâmplă în permanență”.
„De exemplu, în România, prezența militară este o prezență care se face pe contingente. Înseamnă înlocuiri de trupe dar asta nu are nicio bază de date oficiale”, a afirmat Bolojan.
Oficialii Departamentului Apărării SUA iau în considerare „o propunere” care vizează retragerea a aproape 10.000 de militari americani din Europa de Est, mai exact din România și Polonia, au declarat surse militare americane și europene pentru NBC News.
Editor : Alexandru Costea