Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs joi, 5 decembrie, în apropierea coastei din nordul Californiei, a anunțat Institutul american de geofizică (USGS), declanșând o alertă de tsunami, ridicată ulterior de către autorităţi, relatează BFM TV.
Cutremurul s-a produs în jurul orei 18:44 GMT (20.44 ora României), la o adâncime de 10 kilometri, în apropiere de orășelul Eureka, potrivit USGS. Avertizarea de tsunami acoperă o mare parte a coastei Pacificului la nord de San Francisco.
Notificările de urgență trimise pe smartphone-uri au îndemnat utilizatorii din zonele afectate să se deplaseze imediat la înălțime: „O serie de valuri puternice și curenți puternici pot afecta zonele de coastă din apropierea dumneavoastră. Sunteți în pericol. Îndepărtați-vă de zonele de coastă”, scrie San Francisco Chronicle.
Avertizarea a inclus zonele de coastă din California și Oregon de la Davenport, la 16 km nord-vest de Santa Cruz, până la Douglas/Lane Line, Oregon, la 16 km sud-vest de Oregon.
„Pe baza parametrilor preliminari ai cutremurului (…) este posibilă crearea unor tsunami periculoase în zonele de coastă situate pe o rază de 300 de kilometri de epicentrul seismului”, au anunțat autoritățile americane.
Acestea au precizat că nicio zonă nu a fost încă lovită de tsunami, dar că orice persoană aflată în apropierea coastelor trebuie să fie conștientă de riscul pe care îl implică urmările seismului.
Regiunea San Francisco este legată de una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria Americii.
În zorii zilei de 18 aprilie 1906, puțin după ora 05:00, un cutremur a zdruncinat coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Cel mai afectat centru urban a fost San Francisco, unde cutremurul și incendiile care au urmat au distrus aproape 500 de străzi. Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața și 400.000 de persoane au rămas fără case. Până în ziua de azi, cutremurul din 1906 rămâne în topul celor mai mari dezastre naturale din istoria Americii.
Editor : Marina Constantinoiu