După reorganizarea Romsilva vor rămâne 12 direcții din totalul de 41 și va fi efectuată o scădere de 90% din numărul actual de directori ai Regiei Naționale a Pădurilor, iar acest lucru va duce la economii la buget de 19 milioane lei, a anunțat Diana Buzoianu, la finalul ședinței Executivului. Ministra Mediului a prezentat câteva detalii despre proiectul de hotărâre de Guvern care prevede reformarea acestei regii și care va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
„Iată, la o lună distanţă, venim şi cu o propunere concretă de hotărâre de guvern pentru reorganizarea Romsilva. Ea se clădeşte pe trei piloni, de la bun început, pentru această reorganizare. Pe de parte, regionalizarea direcţiilor silvice. Astăzi există 41 de direcţii silvice, adică pentru fiecare judeţ în parte avem câte o direcţie silvică. Propunerea pe care o avem prin hotărârea de guvern este de 12 direcţii silvice”, a explicat Diana Buzoianu, într-o conferință de presă susținută la finalul ședinței de joi a Guvernului.
Ea a subliniat că este necesară eficientizarea activităţii Romsilva.
„Nu există o nevoie reală pentru 41 de direcţii. Este o nevoie inclusiv de eficientizare, prea mult aparat administrativ care funcţionează pentru fiecare direcţie. Vor fi toate mutate şi va exista o structură regională”, a arătat Diana Buzoianu. Ministrul Mediului a mai spus că astăzi, în cele 41 de direcţii, fiecare direcţie în parte are între 2 şi 4 directori iar ”direcţiile silvice regionale, care vor fi înfiinţate conform hotărârii de guvern, vor avea un director”, a adăugat Buzoianu.
„Deci, practic, vorbim de aproape 90% din directori, o scădere de 90% din actualul număr de directori”, a continuat ministra Mediului.
„Păstrăm aproximativ 10% din numărul de directori. Asta înseamnă o scădere şi o câştigare, până la urmă, de bani la buget de 19 milioane de lei. Sigur, aceşti bani vor fi folosiţi de către Romsilva pentru a fi îndreptaţi către activitatea lor de bază, activitatea administrării de păduri”, a mai spus ea.
Cum va fi eficientizată financiar Romsilva
Diana Buzoianu a mai spus că al doilea pilon fundamental al hotărârii privind reorganizarea Romsilva se bazează pe contabilitate, pe eficientizarea financiară.
„Vorbim despre nevoia de a avea separată activitatea privind gestionarea, administrarea pădurilor, de activitatea de exploatare, de activitatea de întreţinere de drumuri şi de activitatea de valorificare produsele lemnoase, creşterea şi valorificarea vânatului. (…) Ne dorim să nu mai existe găuri negre în activităţi secundare pe care le desfăşoară Romsilva, ca banii Romsilva să se ducă principal către activitatea de bază, activitatea de administrare de păduri”, a explicat ea.
Al treilea capitol pilon pe care se bazează hotărârea de guvern privind reorganizarea Romsilva sunt indicatorii de performanţă financiară şi non-financiară, care pentru prima dată vor fi trecuţi în hotărârea de guvern privind organizarea Romsilva.
„Vorbim aici de directorii care vor avea criterii minimale şi şefi de ocoale care vor avea criterii minimale de performanţă, sigur, şi număr de ore de formare, număr de instruiri pe care ar trebui să le aibă anual, inclusiv suprafeţe din fondul forestier care trebuie să fie acoperite minimal de mijloace de supraveghere video. Ştim că avem deja o lege de aproape un an de zile cu privire la un sistem de monitorizare video care să poată să urmărească ce tăiere au fost făcute pentru a scătea tăierele ilegale care au fost trecute deja ca obligaţii în Codul Silvic”, a explicat ministra Mediului.
Această hotărâre de Guvern privind reorganizarea Romsilva va veni împreună cu un pachet legislativ care prevede alte tipuri de reformă, a adăugat Buzoianu.
Editor : A.P.