Zeci de centrale termice uitate de autorități au devenit focare de infecție. Se întâmplă la Brăila, acolo unde autoritățile au promis că fie le vor reabilita, fie le vor demola. În realitate, au reușit doar să schițeze un proiect pentru patru dintre acestea. În Baia Mare, în schimb, centralele termice dezafectate acum 26 de ani au primit o nouă utilitate: de la piață agroalimentară la bloc de locuințe.
Localnică: Focar de infecție, dar cine să vadă? Nu are cine!
Societatea care furniza agentul termic în Brăila a dat faliment, iar peste 70 de centrale și puncte termice au căzut pradă hoților. Nu mai puțin de 11 kilometri din fosta conductă de termoficare au fost furați.
Dana Costache, jurnalist Digi24: În aproape toate cartierele din municipiul Brăila există astfel de centrale abandonate care au ajuns adăpost pentru oamenii străzii, pentru câinii fără stăpân și locuri de aruncat gunoiul.
Localnic: Moloz de la demolări, au făcut curat în apartamente și au cărat molozul și l-au băgat aici.
Localnică: Sunt ani de zile, ani de zile și mizerie. Nu este ceva normal, nu. E dezastru, e dezastru! Se poate așa ceva?!
Localnic: E plină cu sticle sparte, cu cutii, cu de astea, e părăsită. Intră animalele, intră oamenii.
Localnică: Centrale de genul sunt în tot orașul, mizeria care este aici este peste tot, ceea ce este normal.
Localnic: Focar de infecție, urât, foarte urât! Așteptăm, domnul primar să își facă datoria.
Reprezentanții Primăriei Brăila susțin că au un proiect pentru demolarea a patru centrale termice. În locul a două dintre ele se vor amenaja parcări pentru biciclete.
În Baia Mare, în schimb, cele 46 de centrale termice au fost dezafectate încă din 1999. Două dintre ele au fost transformate în piețe agroalimentare.
Marius Aoșan, director Serviciul Public Ambient Urban Baia Mare: E vorba despre o clădire, care într-adevăr trebuie să fie foarte solidă. Ușor nu este. Este o cale mai lungă în care să se realizeze, dar este foarte benefică.
Localnică: A fost dezafectată și uitați, ne-a făcut o piață.
Localnic: Decât să fi stat o clădire ruinată, e mult mai ok.
Localnică: Foarte bine că-i aici!
Alte două foste centrale sunt gestionate de Direcția de Asistență Socială Baia Mare, în vreme ce cele mai multe au fost vândute și au devenit astăzi blocuri de locuințe sau sediile unor ONG-uri.
reporter: Dana Costacte
operatori: Marian Munteanu, Sebastian Codrean
Editor : Izabela Zaharia