Românii muncesc, pe durata vieții, cel mai puțin dintre toți europenii. Media este de aproape 33 de ani, cu diferențe mari între bărbați și femei. Olandezii rămân în activitate cu 10 ani mai mult. Noi, însă, avem cea mai lungă săptămână de lucru, ei cea mai scurtă. Și speranța de viață în România este cu 5 ani sub media europeană. Dincolo de pensionările speciale și cele pe caz de boală, care influențează statistica, specialiștii spun că tocmai din cauza programului încărcat, în multe cazuri, apare repede epuizarea și de aici dorința de pensionare rapidă. „Nu știu cum să își dozeze resursele interioare”, sunt de părere psihologii.
Românii muncesc, în medie, 32 de ani și 7 luni, cel mai puțin dintre europeni, arată cele mai recente date Eurostat. În țări precum Olanda, Suedia sau Germania, oamenii rămân în activitate peste 40 de ani.
Bogdan Beldiman, antreprenor: La noi nu există program, nu există orar, nu există sărbătoare, nu există nimic. La noi e non-stop.
Bogdan a lucrat 14 ani în Spania, în agricultură. A revenit în țară de 8 ani și și-a deschis o mică afacere în domeniul prelucrării lemnului. El spune că programul organizat și pauzele dese pentru masă și odihnă contează foarte mult.
Bogdan Beldiman, antreprenor: Șeful meu, care lucra cot la cot cu mine, aveam același program amândoi, el avea 97 de ani. Și ridica la baloți de dimineață până seara, dar aveam un program.
Muncim puțin, dar intens. Săptămâna de lucru este, în medie, de 39 de ore în România, săptămână cu cele mai multe ore de muncă din Europa.
Cristian Grigore, psiholog: Întâlnim atâtea cazuri cu persoane epuizate efectiv profesional, care nu știu cum să își dozeze efectiv resursele interioare. Nu au capacitatea ca în unele situații să traseze granițe sănătoase și să spună „Nu!”.
Muncim cu 7 ore pe săptămână în plus față de olandezi, care amână cel mai mult momentul pensionării și lucrează, în medie, aproape 44 de ani.
Tânăr: La noi este vorba și de un „burnout”, care se întâmplă mai repede. Românii nu prea își iau zile de concediu, ajung la epuizare mai repede și asta duce la pensionarea mai rapidă.
Tânără: Multă presiune și posibil asta să fie! De tineri, cât se poate de tineri, și o pensie destul de frumoasă.
Ștefan Cojocaru, sociolog: Tinerii se angajează mult mai târziu. Beneficiază de astfel de facilități tocmai în momentul în care sunt în deplinătatea profesiei, a competențelor acumulate.
Bărbații muncesc, în medie, aproape 36 de ani, iar femeile 29. Speranța de viață în România este cu 5 ani mai mică decât a majorității europenilor, iar medicii spun că stilul de viață, alimentația nepotrivită și consumul exagerat de alcool au un impact major.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia