În direct la Digi24, Remus Cernea a vorbit despre situația din Harkov, unde se află, respectiv, „într-un cartier în care toate blocurile au fost bombardate”.

„Prin acest cartier au încercat rușii să invadeze orașul Harkov. Nu au reușit, au fost în cele din urmă respinși, însă și acum se aud în depărtare exploziile, pentru că frontul nu e foarte departe de aici. Așa arată multe clădiri în zonă, blocuri de locuințe, grădinițe, școli”, a spus Remus Cernea.

„Războiul continuă. Azi, la ora 10 dimineața au sunat alarmele în Harkov. Așadar, pericolul este permanent, chiar dacă venirea la putere a lui Trump anunța că în 24h va fi adusă pace aici, în Ucraina. Lumea este sceptică. Și eu sunt aici să depun mărturie că pacea încă nu a venit în primele 24 de ore, așa cum s-a promis inițial în campania electorală. Vedeți distrugerile? (…).  Plafoanele de la mai multe etaje s-au prăbușit, așa arată distrugerile produse de ruși”, a spus Remus Cernea. 

„Acele declarații care negau războiul sau care încearcă să îl ducă în derizoriu sunt iresponsabile. De aceea îl provoc pe candidatul care s-a îndoit de existența acestui război, pe domnul Călin Georgescu, să vină aici cu mine, în Harkov sau în alte zone din Ucraina și să vadă cum înțelepciunea rusă stă la masă cu moartea, iar victimele sunt civilii nevinovați”, a mai adăugat corespondetul de război în direct din Ucraina. 

„Ucrainenii nu au încredere în semnătura lui Putin”

„Soldații de aici și lumea în general în Ucraina, oamenii, sunt foarte realiști. Ei nu își pun speranțe că se poate ajunge la un acord cu Putin pentru că ei îl cunosc pe Putin de decenii și nu consideră că este fezabilă o pace rapidă doar prin înțelegerea dintre liderul Statelor Unite și al Rusiei, mai ales că ucrainenii nu au încredere în semnătura lui Putin. Rusia a mai semnat acorduri cu Ucraina, inclusiv un Memorandum la Budapesta în 1994 și cu toate astea a invadat din nou Ucraina”, confrom lui Remus Cernea. 

Acesta a discutat și cu soldați ucraineni și a spus că: „nu există încredere în cuvântul rus sau în semnătura rusă pe vreun tratat. Dimpotrivă, militarii cu care am vorbit și am întrebat câtă încredere au că îi pot învinge pe ruși, toți mi-au spus că da, pot să-i învingă pe ruși. Totul este să fie bine alimentați cu muniție, cu blindate. Îmi cereau blindate”.

În imaginile prezentate era „un blindat olandez pe care l-am filmat tot aici, în regiunea Harkov. Blindatele acelea erau într-o bază secretă unde așteptau ordinul să meargă din nou pe front, acolo unde era nevoie. Ei au nevoie de armament, de muniție și au dovedit că sunt luptători foarte buni. Țin piept armatei care era considerată a doua cea mai puternică din lume, după cea a Statelor Unite” a declarat Cernea. 

„Sunt hotărâți să lupte și să îi învingă pe ruși. Sigur că războiul, toată lumea înțelege aici că nu se va încheia nici în 24h, nici în două-trei luni. Probabil va mai dura luni de zile sau chiar ani de zile. Nu e deloc ușor să se ajungă la o înțelegere durabilă pentru că trebuie să fie și o pace justă și o pace durabilă” a mai adăugat el.

Despre incursiunea în Kursk 

„Deocamdată, incursiunea în regiunea Kursk își menține viabilitatea, în sensul că ucrainenii sunt încă acolo, controlează un teritoriu destul de mare, care poate fi într-adevăr folosit drept monedă de schimb în cazul unor negocieri. Adică Ucraina, sigur că rezistă pe front și încearcă și militar să se apere și să provoace distrugeri din ce în ce mai mari Rusiei. Anunțul generalului Sîrski de ieri este că bombardamentele ucrainene au distrus depozite de muniții, astfel încât artileria rusă nu mai folosește acum, în ultima perioadă, decât jumătate din obuzele pe care le folosea în urmă cu câteva luni” a relatat Remus Cernea. 

El a mai adăugat că: „pe lângă forța militară, Ucraina, evident, se pregătește și de diplomație și combină abilitățile militare și rezistența pe front și încursiunea în Kursk cu ideea de a negocia eventual, la un moment dat, un schimb de teritorii pentru a mai recupera din teritoriile pe care acum rușii le controlează în Ucraina”. 

„Așadar, e o bătălie pe toate fronturile, însă e absolut necesar ca orice discuție despre pace să fie purtată și cu Ucraina, nu doar între Statele Unite și Rusia. De asemenea, și co-europenii, și europenii pot juca un rol, fie pentru un armistițiu sau o pace negociată, fie pentru continuarea susținerii Ucrainei să reziste în următorii ani și să învingă Rusia, pentru că nici Rusia nu este într-o situație foarte bună, își epuizează resursele, pierde foarte mulți oameni, sute de mii de oameni, și regimul lui Putin se poate prăbuși la un moment dat din cauza acestor pierderi colosale” a mai spus în transmisiunea specială din Harkov corespondentul de război Remus Cernea. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version