Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a vorbit în direct la Digi24 despre pana de energie care a afectat Spania, Portugalia și Franța luni. Acesta atrage atenția că, deși România nu este expusă riscului direct, avem lecții importante de învățat despre prevenție și reacție în fața unor astfel de crize.
Despre motivul penei de curent din Spania, fostul ministru al Energiei a spus: „Din punct de vedere tehnic e greu să-ți dai cu părerea de la distanță. Multe echipe și din Spania, dar și din Europa analizează ce se întâmplă și sunt prezenți la locul incidentului”.
Nicolescu a mai adăugat că „poate să fie și atac cibernetic, poate să fie o problemă tehnică la un echipament, la o serie de echipamente care n-au declanșat sistemele de protecție. Trebuie să așteptăm concluziile anchetei”.
Acesta spune că pentru România, din punctul său de vedere, „nu există niciun fel de risc generat de acest incident, dar sunt niște lecții de învățat pentru noi toți: cum gestionăm mai bine sectorul energetic și cum ne comportăm în cazul unui incident nedorit, asemănător cu cel din Spania”.
Răzvan Nicolescu precizează că „Spania și Portugalia sunt strâns interconectate, iar conexiunea spaniolilor cu Europa se produce prin Franța, printr-o traversare a Munților Pirinei. Nici spaniolii, nici portughezii nu sunt foarte bine interconectați cu restul Europei, sunt foarte bine interconectați între ei. Din acest motiv, o problemă în Spania poate crea consecințe în Portugalia și invers”.
Fostul ministru al Energiei a mai declarat că primele concluzii ar putea „să apară în zilele următoare”: „Au mai fost cazuri de acest gen, unul pe care mi-l aduc aminte este o situație din Italia. De atunci s-au luat măsuri la nivel european, au crescut standardele de siguranță în funcționarea rețelelor”.
El a mai spus că „rețelele trebuie întreținute, trebuie făcute și investiții în ele”. Nicolescu a mai adăugat că „riscul a existat tot timpul să se întâmple așa ceva, este ca și cum tot timpul există inclusiv la noi riscul unui cutremur, riscul unui accident de mașină, dar dacă ne pregătim mai bine, aceste riscuri se apropie de zero și o pregătire mai bună înseamnă și din punct de vedere tehnic, dar și cum ne comportăm dacă ne confruntăm cu astfel de situații”.
Editor : C.S.