Liderul partidului extremist AUR, George Simion, a anunțat, într-o postare pe rețelele sociale, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. El a făcut apel la „popor”, să se alăture AUR pentru reușita acestui demers. Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a explicat motivele depunerii moțiunii de cenzură.
Precizările AUR: „Ne vom face datoria de partid de opoziție”
ACTUALIZARE 15:30 Deputatul AUR Mihai Enache afirmă că au deja semnăturile parlamentarilor de la SOS, Partidul Oamenilor Tineri, de la parlamentari neafiliaţi şi aşteaptă pe fiecare parlamentar care consideră că măsurile sunt împotriva românilor să vină să semneze moţiunea, informează News.ro.
”Conform promisiunilor din ultima campanie electorală, astăzi trebuia să avem un guvern desemnat de Nicuşor Dan, girat de Nicuşor Dan, care să ne prezinte nişte măsuri reale de reformă a statului, fără creştere de taxe şi fără scăderea veniturilor românilor simpli, pensionari, mame, profesori. O parte din aceşti români protestează astăzi, pe cod roşu de caniculă, la peste 40 de grade, împotriva acestor măsuri total opuse promisiunilor din campanie. Avem astăzi, pe lângă codul roşu de caniculă de care spuneam, un cod multicolor din punct de vedere politic de austeritate pentru românii simpli, care muncesc sau care ar trebui să se bucure de o pensie decentă”, a spus Mihai Enache într-o conferinţă de presă.
El a precizat că, dacă după 5 ani de zile în care cel puţin bucureştenilor ni s-a livrat sloganul ”A venit apa caldă”, a venit, dar este rece, astăzi preşedintele Nicuşor Dan ne livrează un alt slogan, ”Nu va creşte TVA-ul în mandatul meu”, dar îl mărim de la 5 la 11, de la 9 la 11 sau de la 19 la 21.
”În faţa acestei trădări, AUR îşi va face datoria de partid de opoziţie şi va face toate demersurile posibile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului condus de domnul Ilie Bolojan”, a anunţat deputatul AUR. El a menţionat că moţiunea pleacă de la nişte lucruri foarte simple: Nu putem lua nici măcar un leu, nici 5 lei, nici 10 lei de la pensionarii cu nişte pensii de 3000 lei, care sunt de fapt nişte pensii de supravieţuire, fără să ne atingem de pensiile speciale, nu putem lua nici măcar un leu de la mamele care îşi cresc copiii fără să ne atingem de veniturile uriaşe, salarii de zeci de mii de euro de la directori-directoraşi din diverse instituţii, care n-au nicio altă calitate în afară de aceea de membru de partid. Nu putem taxa suplimentar nici cu 1% mediul privat de afaceri, fără să ne atingem de sutele şi sutele de instituţii inutile, pline de angajaţi pe pile politice, atât din administraţia centrală cât şi din cea locală.
”Grupurile parlamentare au pregătit moţiune de cenzură, avem semnăturile parlamentarilor noştri, avem o parte din semnăturile colegilor din opoziţie, de la partidul SOS, de la Partidul Oamenilor Tineri, de la parlamentari neafiliaţi şi aşteptăm pe fiecare parlamentar care consideră că măsurile asumate astăzi de guvern sunt împotriva românilor, să vină să semneze moţiunea şi să voteze împotriva acestui guvern”, a spus Enache.
Știrea inițială
Guvernul Bolojan îşi angajează astăzi răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului, adoptat vineri în ședință de guvern. Şedinţa plenului Parlamentului se desfăşoară cu prezenţă fizică şi online.
Guvernul s-a întrunit în ședință la ora 13:30, urmând să adopte ultimele amendamente, urmând apoi să se prezinte în Parlament pentru asumarea răspunderii. Ședința este dedicată aprobării formei finale a proiectului de lege asupra căruia Guvernul își asumă răspunderea în Parlament, după analizarea amendamentelor depuse de parlamentari, a transmis guvernul.
Anunțul vine și în ziua în care un sondaj INSCOP arată că partidul extremist AUR conduce detașat cu peste 40%, iar PSD a căzut pe locul trei, după PNL. Partidele conduse de George Simion și Ilie Bolojan au cele mai mari creșteri în comparație cu alegerile parlamentare din 2024.
Simion face referire în postarea sa și la moțiunea de cenzură inițiată de europarlamentarul Gheorghe Piperea la adresa Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va confrunta joi cu un vot de neîncredere din partea Parlamentului European, fiind prima dată în mai bine de un deceniu când şeful Executivului european se confruntă cu un astfel de demers. În acest stadiu, totul este mai degrabă simbolic, dar dacă ar trece moţiunea de cenzură – iniţiată de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea – , ar declanşa demisia întregii Comisii, scrie Politico.
Poate opoziția să depună moțiune când Guvernul își asumă răspunderea pentru măsurile fiscale?
Articolul 113 din Constituție, invocat la al doilea punct, este cel care reglementează moțiunea de cenzură.
Pe scurt, Parlamentul poate demite Guvernul dacă adoptă o moțiune de cenzură. Dacă este respinsă, „deputații sau senatorii nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură”, potrivit articolului citat.
Deși AUR, SOS și POT au avut deja o moțiune de cenzură respinsă în luna februarie (depusă împotriva Guvernului Ciolacu II), acest lucru nu contează, pentru că același articol din Constituție subliniază că interdicția de a depune o nouă moțiune de cenzură în aceeași sesiune parlamentară nu se aplică în cazul în care Guvernul își asumă răspunderea pentru a adopta un proiect de lege.
Teoretic, prima sesiune ordinară (din 2025) a Parlamentului s-a terminat la începutul lunii iulie, când parlamentarii au intrat în vacanță, iar a doua sesiune ordinară va începe în luna septembrie. Șeful Senatului a anunțat, însă, o sesiune extraordinară pe parcursul vacanței parlamentare pentru a adopta pachetul de măsuri fiscale și proiectul ce vizează creșterea vârstei de pensionare a magistraților.
CCR a subliniat, în anul 2020, că „în fiecare sesiune extraordinară se poate depune câte o moțiune de cenzură, indiferent de numărul și durate sesiunilor extraordinare convocate în decursul unui an”. Speța analizată în 2020 de CCR viza doar situația în care parlamentarii depun moțiune de cenzură (fără ca Guvernul să își asume răspunderea) în timpul unei sesiuni extraordinare.
Editor : M.C