Prăbușirea leului în fața euro poate avea un puternic impact negativ în domeniul sănătății. Producătorii din domeniul farma avertizează că un curs crescut al euro poate duce la retragerea de pe piață a unor medicamente ieftine, cunoscute drept medicamente generice. Cele mai multe materii prime și materiale provin din import, iar un euro mai scump presupune costuri mai mari pentru producător, arată specialiștii în domeniul sănătății.
„Este vorba despre produsele cu prescripție medicală, acele medicamente la care prețul este reglementat de Ministerul Sănătății și este fixat pentru o perioadă indefinită”, a punctat, într-o intervenție pentru digi24, Dragoș Damian, director al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, referitpr la produsele din industria farma care ar putea fi influențate de o creștere explozivă a cursului leu-euro.
„Toate preparatele pentru afecțiuni cardiovasculare, reumatologice, pulmonare, ale sistemului nervos central. Absolut tot toate medicamentele care sunt în nomeclatorul de medicamente de la Ministerul Sănătății pot să fie influente de această devalorizare”, a explicat, mai departe, acesta.
Dragoș Damian a dat asigurări că, pentru moment, piața nu le va oferi surprize celor cu afecțiuni, însă, pe viitor, lucrurile s-ar putea schimba.
„Deocamdată nu e caz de panică – este vorba doar de 2%, dar undeva la peste 10% medicamentele ieftine încep să fie afectate de acest curs”.
Editor : C.A.