Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că explicațiile pentru anularea alegerilor sunt clare, publicate în motivarea deciziei CCR, iar în raportul Comisiei de la Veneţia privind anularea alegerilor prezidenţiale sunt făcute, în esenţă, propuneri privind modul cum ar trebui să fie tratate astfel de chestiuni, în eventualitatea în care s-ar mai ajunge vreodată într-o astfel de situaţie. Președintele a precizat că el, personal, nu îşi doreşte să se repete situaţia. 

Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, înainte de participarea la reuniunea informală a Consiliului Europei pe teme de apărare, despre raportul Comisiei de la Veneţia şi dacă el crede că au fost destule informaţii pentru anularea alegerilor prezidenţiale.

„Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici şi s-a ajuns aici pentru că, în Constituţia României, Curtea Constituţională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, aud, aşa, voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivaţia care a fost publicată de Curtea Constituţională după decizie. Acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie. Comisia de la Veneţia a analizat toate aceste chestiuni şi, după părerea mea, a venit cu un document care face, în esenţă, câteva propuneri, cum ar trebui poate să fie tratate chestiunile dacă cumva – personal, sper să nu se repete situaţia – dacă cumva vreodată se ajunge în ceva similar”, a afirmat el.

Şeful statului a adăugat că pe baza documentului Comisiei de la Veneţia ar trebui să se vadă dacă este oportun să fie făcute modificări legislative, potrivit News.ro.

„Eu cred că acum este rolul Parlamentului să preia acest document de la Comisia de la Veneţia să vadă unde se pot şi unde sunt oportune anumite modificări legislative”, a arătat Iohannis.

El a fost întrebat, de asemenea, ce le transmite oamenilor care s-au considerat nedreptăţiţi de această anulare.

„Eu cred că foarte multă lume se simte… poate nu nedreptăţită, dar enervată de faptul că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Cu toţii ne-am aşteptat să avem alegeri care aduc un rezultat, să avem un nou preşedinte, eu să-i predau mandatul şi lucrurile să meargă mai departe. Din păcate, lucrurile nu au fost aşa, de aceea cred că acum este cu atât mai important să ne pregătim foarte bine, instituţiile abilitate să se pregătească foarte serios pentru alegerile care vor avea loc în mai”, a susţinut Iohannis.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comisia de la Veneţia şi-a declinat, într-un raport publicat săptămâna trecută, competenţa de a se pronunţa asupra deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale. Standardele internaţionale nu impun şi nici nu interzic în principiu deciziile din oficiu ale curţilor constituţionale de anulare a unui scrutin, dar ele ar trebui să fie limitate la circumstanţe excepţionale şi clar reglementate, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.

Deşi anularea rezultatelor alegerilor trebuie, în principiu, să fie întemeiată pe încălcarea legii, trebuie avut în vedere faptul că instanţele constituţionale pot avea competenţa de a evalua constituţionalitatea legislaţiei electorale şi de a invalida alegerile, dacă au constatat că legislaţia nu garantează dreptul la alegeri libere, inclusiv în cazurile în care legea nu reuşeşte să reglementeze aspecte importante ale campaniei electorale şi elementele principale ale alegerilor, preciza raportul Comisiei de la Veneţia.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version