Universitățile tehnice s-au reîntors în vremurile de aur, în care 8 absolvenți de liceu se bat pe un loc în facultățile de profil. Tinerii vor să învețe robotică, inteligența artificială și metadata. Cei mai mulți dintre elevi au auzit de AI, iar peste un sfert dintre ei o folosesc deja la cursuri. Universitățile din România încearcă să țină pasul cu noile cerințe și investesc în laboratoare de ultimă generație.
Acest robot este creat de studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara. Pe modelul unui păianjen, își folosește picioarele pentru a trece peste obstacole și se poate transforma într-un robot care poate salva vieți.
Student: De exemplu, la cutremure, pentru oamenii care trebuie salvați de sub dărâmături pentru a fi găsiți în primul rând, se mai folosesc roboți, drone. Acesta ar putea fi folosit acolo. Dacă este programat pentru teren denivelat ar trebui să facă acest lucru mai bine decât drone sau roboței.
Alți roboți pot fi folosiți la treburi casnice.
Reporter: Putem să îl folosim și să ne aducă o cafea?
Student: Sigur. Trebuie mișcat foarte finuț din joystick deoarece prinde o viteză foarte mare într-un timp foarte scurt.
Universitățile din România încearcă să țină pasul cu noile cerințe și investesc în laboratoare de ultimă generație.
Theodor Grumeza, coordonator echipă de robotică FMI: Avem de la imprimante 3D de ultimă generație cu care să putem face acele prototipuri. Cel mai mult lucrăm la partea software, unde integrăm tehnologii de ultimă oră în ceea ce facem noi, inclusiv inteligența artificială.
Cererea din partea studenților este tot mai mare, iar la admitere sunt și 8 candidați pe un singur loc.
Marilen Pirtea, rector Universitatea de Vest din Timișoara: Concurența este destul de mare. Vreau să vă spun că sunt și respingeri la admitere la Facultatea de Informatică și pe aceste specializări, pentru că cifra de școlarizare nu ne permite să luăm atât de mulți studenți.
În unele universități din țară a fost deja reglementată utilizarea inteligenței artificiale în procesul didactic. Printre acestea se numără Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca sau Universitatea din Iași.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia