Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat marți sceptic în privința creșterii TVA, ca măsură care ar putea duce la colectarea de bani în plus la buget, în condițiile reformelor fiscale pe care președintele Nicușor Dan le-a anunțat drept necesare pentru evitarea unei crize economice. Liderul UDMR a mai spus că România nu e încă pregătită pentru impozitarea progresivă și s-a declarat, totodată, „convins” că PSD va intra la guvernare într-un guvern majoritar..
„Creșterea TVA cu 1% înseamnă în jur de 7 miliarde. S-ar putea să oprească consumul. Atunci, ce e pe hârtie nu va fi în realitate. Sigur, va crește inflația. Din acest punct de vedere, trebuie foarte bine chibzuit. Nu m-aș aventura, trebuie văzută care e varianta cea mai bună, potrivită, trebuie lăsat timp pentru societeate, pentru oamenii de afaceri, pentru firme, pentru fiecare, să știe ce urmează. Nu se poate introduce de la o zi la alta”, a spus Kelemen Hunor.
Conform lui Kelemen Hunor, „prima variantă pentru toată lumea” o reprezintă formarea unui guvern majoritar.
„Sunt convins că va fi un guvern majoritar”, a precizat liderul UDMR, în legătură cu rezultatul „discuțiilor informale” anunțate la Cotroceni pentru ziua de miercuri.
Astfel, în cazul în care președintele Nicușor Dan îl va nominaliza oficial pe Ilie Bolojan drept premier, Kelemen Hunor a spus că „Bolojan va avea datoria, obligaţia, responsabilitatea de a crea o majoritate și sunt convins că va reuşi, fiindcă PSD-ul, aşa cum cred eu, va fi în guvern”.
Kelemen Hunor a recunoscut că prioritatea viitorului guvern va fi de a aduce aproape 30 de miliarde de lei în plus la buget.
„Prima necesitate este să aducem aproape 30 de miliarde (de lei) în plus la venituri, ca să ajungem la deficit de 7%. Asta nu pot să aduci doar din tăieri. Trebuie să vezi cum să crești veniturile: crescând TVA-ul sau colectând mai bine. Creșterea TVA-ului este cea mai simplă variantă, pentru că, cel puțin imediat, vin bani”, a spus președintele UDMR.
Kelemen Hunor a adăugat că România nu e pregătită, în acest moment, pentru un impozit progresiv.
„Nu știi venitul global. Fără un venit global, n-ai cum să faci o impozitare progresivă corectă, justă”.
De asemenea, liderul UDMR a spus că viitorul guvern nu va trebui să renunțe la proiectele din cadrul programului „Anghel Saligny”.
„Să renunți la Anghel Salighny, înseamnă să renunți la investiții în orașe mici, să renunți la acei oameni care au condiții de viață mai puțin bune decât cei din oraș. Ar fi o greșeală, mai ales că aceste investiții sunt în infrastructură – drumuri, apă, canalizare -, nu în săli de sport”, a spus Kelemen Hunor.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), a semnat recent 16 noi contracte de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare totală de 201.048.280,15 lei. Proiectele vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înfiinţarea sau extinderea de sisteme de alimentare cu apă potabilă, reţele de canalizare menajeră şi sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale.
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este un program multianual, finanțat de la bugetul de stat și coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu obiectivul de „a crește coeziunea teritorială prin dotarea unităților administrativ-teritoriale cu infrastructură tehnico-edilitară și facilități de acces la căile de comunicație”. Valoarea programului se ridică la 65,5 miliarde lei, după cum urmează: – 22,5 miliarde pentru domeniile de alimentare cu apă și canalizare; – 30 miliarde pentru domeniile drumuri și poduri; – 13 miliarde pentru domeniul sisteme de distribuție a gazelor naturale.
Editor : M.L.