Peste 200 de medici rezidenți rămân fără sporurile pentru condiții speciale de muncă, în timp ce spitalele se confruntă cu o criză acută de personal. Deși activează în alte unități, aceștia sunt plătiți prin Spitalul Marie Curie, care invocă depășirea plafonului bugetar. Pierderile ajung și la 2.000 de lei pe lună, iar tinerii anunță că vor da spitalul în judecată. Sunt vizate specialități esențiale și deja deficitare, precum Terapie Intensivă, Psihiatrie sau Urgențe.
Spitalul Marie Curie are statut de spital plătitor pentru peste 600 de rezidenți, care își desfășoară activitatea în mai multe spitale din București. Banii sunt alocați de Ministerul Sănătății, dar sunt gestionați prin unitățile desemnate.
Conform managerului, legislația prevede că sporurile acordate angajaților trebuie să se încadreze în limita a 30% din bugetul total de salarii. Odată cu creșterea numărului de rezidenți în plată (în ultima perioadă ar fi fost adăugați încă aproximativ 100), cheltuielile au crescut, iar spitalul susține că nu se mai încadrează în limita legală.
Decizia de reducere a sporurilor a fost aplicată tuturor rezidenților, însă sunt afectați în mod special cei care activează în secții unde sporurile prevăzute legal sunt cuprinse între 55% și 85%. În cazul acestora, pierderile salariale pot ajunge la 2.000 de lei lunar.
Medicii aflați în această situație spun că nu li se pare normal să aducă pontaje de la spitalele în care muncesc, iar spitalul plătitor să nu le poată achita sporurile aferente din cauza constrângerilor bugetare.
În prezent, peste 200 de rezidenți vor să acționeze în instanță Spitalul Marie Curie.
Jurnaliștii Digi24 au solicitat și așteaptă un punct de vedere oficial din partea Ministerului Sănătății, în condițiile în care instituția stabilește regulile de plată și alocă fondurile.
Editor : Ș.A.