Președintele american Donald Trump nu ar trebui să aștepte 50 de zile pentru a impune sancțiuni secundare Rusiei, a declarat ministrul leton de Externe, Baiba Braze. „Ar trebui să se întâmple mai devreme”, a declarat Braze într-un interviu acordat în marja Forumului de Securitate de la Aspen. Ea a susținut că nu are sens să i se acorde mai mult timp președintelui rus Vladimir Putin, în condițiile în care forțele ruse continuă să lanseze atacuri, anunță Politico.
Braze a salutat anunțul făcut luni de Trump că SUA vor trimite arme Ucrainei și că va impune tarife secundare de până la 100% țărilor care încă fac comerț cu Rusia, dacă Moscova nu va accepta un acord de pace în 50 de zile.
Dar Rusia își păstrează încă capacitatea de a continua lupta „pentru o vreme”, a avertizat ea, spunând că Occidentul trebuie să intensifice imediat presiunea asupra Moscovei pentru a o forța să se așeze la masa negocierilor. Impunerea fără întârziere a sancțiunilor reprezintă o modalitate de a face acest lucru.
SUA și aliații săi trebuie să se asigure că „Rusia înțelege că situația nu se va îmbunătăți, ci se va înrăutăți pe zi ce trece”, a spus ea. „Vedem deja că economia rusă nu se descurcă bine.”
Letonia, membră NATO și aliată fermă a Ucrainei, se învecinează direct cu Rusia și Belarus, ceea ce o plasează într-o zonă în care se confruntă cu un risc considerabil, în cazul în care războiul cu Ucraina se extinde dincolo de granițele sale. Letonia contribuie cu 3,15% din PIB-ul său la NATO și a contribuit cu 2% din PIB-ul său dinainte de război la asistența acordată Ucrainei.
Cum se fac presiuni asupra Rusiei
Întrebat marți de ce i-ar acorda lui Putin două luni pentru a accepta cererile sale, Trump a spus că ar putea acționa mai repede.
„Nu cred că 50 de zile este o perioadă foarte lungă. Ar putea fi mai devreme de atât”, a spus Trump.
Braze a spus că sancțiunile ar putea avea un impact real pe câmpul de luptă.
„Ceea ce urmărim este să exercităm presiune asupra Rusiei și să slăbim capacitatea acesteia de a duce război. Nu este vorba despre poporul rus”, a spus ea. „Este vorba despre capacitatea Rusiei de a duce război și despre ceea ce face pe câmpul de luptă – toate acestea trebuie slăbite.”
Citește și Putin ignoră amenințările lui Trump și își continuă planul. Surse de la Kremlin dezvăluie ce urmărește în Ucraina
Evaluările serviciilor de informații concluzionează, în linii mari, că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat să pună capăt războiului, a adăugat ea. Serviciile de informații americane au ajuns la această concluzie la începutul acestui an, pe măsură ce negocierile se prelungeau.
„Informațiile și evaluarea generală (…) între aliați, inclusiv americani, au arătat că nu există niciun indiciu că Putin dorește pacea”, a spus ea.
Trump a ajuns la aceeași concluzie după ce a încercat să păstreze ușa deschisă pentru Rusia, a argumentat ea.
„Era o chestiune de timp până când a devenit clar că Putin doar păcălește pe toată lumea”, a spus ea.
UE va adopta în curând un pachet suplimentar de sancțiuni care va reduce plafonul prețului petrolului și va viza sectorul financiar al Rusiei. Slovacia este singura care se opune, au spus doi oficiali europeni.
Editor : C.A.