Preşedintele României, Nicuşor Dan a declarat, în conferința de presă avută la Haga, unde se află pentru summitul NATO, că România și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în cadrul discuțiilor cu liderii mondiali, abordând și alte probleme presante, precum cele de securitate sau războiul hibrid. Nicuşor Dan a participat, marţi şi miercuri, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are loc la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos.
Nicușor Dan, despre o întâlnire bilaterală cu Trump
ACTUALIZARE 18.06 Preşedintele Nicuşor Dan a fost întrebat la Haga, după Summitul NATO, dacă o să avem în acest an o întâlnire bilaterală cu preşedintele SUA, Donald Trump.
Şeful statului a precizat că în acest interval au fost întâlniri cu oficiali americani, cu ataşatul şi evident că există o colaborare.
„Relaţia între România şi Statele Unite este, în opinia mea, una corectă, normală la momentul ăsta. Însă, continui să cred că, pentru o vizită la nivel înalt, ea trebuie pregătită mult mai temenic pe multiple paliere, care să ducă inclusiv la investiţii, la colaborări foarte consistente, nu o vizită, pur şi simplu, de protocol”, a spus preşedintele.
Ce spune Nicușor Dan despre încetarea focului în Ucraina
ACTUALIZARE 17.59 Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, miercuri, că în momentul ăsta, din nefericire, nu suntem la faza de reconstrucţie a Ucrainei, iar războiul e în curs şi urgenţa cea mai mare este să avem cel puţin o încetare a focului. Preşedintele a mai spus că au fost multe discuţii în cadrul Summitului NATO în care s-a făcut foarte des conexiunea cu Iranul, cu o manifestare de forţă care, cumva, descurajează un agresor.
Preşedintele Nicuşor Dan a fost întrebat la Haga, după Summitul NATO, cum se va implica România în reconstrucţia Ucrainei. „În momentul ăsta, din nefericire, nu suntem la faza de reconstrucţie. Într-adevăr, şi ăsta este un lucru care s-a discutat, puţin, în cadrul Summitului, ce se va întâmpla imediat după. Nu numai partea de reconstrucţie, ci se va întâmpla cu toate armele care sunt pe acel teritoriu şi cu toţi oamenii care sunt implicaţi şi care, imediat după, vor trebui să aibă o funcţionalitate economică. Dar, pentru moment, nu suntem acolo”, a spus preşedintele Nicuşor Dan. El a precizat că războiul e în curs şi urgenţa cea mai mare este să avem cel puţin o încetare a focului. ”Aici au fost multe discuţii în cadrul Summitului şi, cumva, s-a făcut foarte des conexiunea cu Iranul, cu o manifestare de forţă care, cumva, descurajează un agresor”, a explicat şeful statului.
Știrea inițială
Președintele României a declarat, în conferința de presă ținută la Haga, la finalul summitului NATO, că a reiterat susținerea țării noastre pentru inițiativele europene menite să ajute Ucraina.
Nicușor Dan a anunțat că declaraţia cu care s-a încheiat evenimentul are patru puncte principale. „În primul rând se reafirmă unitatea transatlantică, deci implicit o continuare a prezenţei americane în Europa. Apoi, punctul cel mai discutat în săptămânile dinainte şi lunile dinainte de acest summit, (n.r. a fost) creşterea contribuţiei financiare – cheltuielile militare ale fiecăruia dintre aliaţi şi s-a agreat această ţintă de 5% din PIB, până la 2035. Al treilea punct: aceşti bani trebuie transformaţi în capabilităţi militare şi un angajament al statelor membre de a colabora pentru acest lucru. Şi ultimul aspect, evident, reafirmarea Rusiei ca pericol şi reafirmarea sprijinului pentru Ucraina”, a spus preşedintele.
Importanța strategică a regiunii Mării Negre
„Faţă de prezenţa aliată în România, am reafirmat angajamentul nostru de a investi în facilităţi, pentru a găzdui soldaţi aliaţi în România”, a explicat Nicuşor Dan. „Declarația NATO reafirmă unitatea transaltlantică și continuarea prezenței americane în Europa. Am reafirmat sprijinul nostru pentru Ucraina”, a continuat președintele.
Pe lângă aceste aspecte, în privința creșterii contribuției financiare, mai exact a cheltuielilor militare din partea statelor NATO, președintele a declarat că „s-a agreat ținta de 5% din PIB până în 2035. (…) Acești bani trebuie transformați în capabilități militare”.
Preşedintele a anunţat că a reafirmat sprijinul faţă de Ucraina, spunând că a atras atenţia asupra importanţei alegerilor din Republica Moldova, din septembrie.
„S-a discutat foarte mult despre Ucraina, s-a discutat despre conexiunea între aceste crize globale, faptul că, după cum ştim, Iranul a furnizat diferite tipuri de armament către Rusia, faptul că intervenţia din ultimele săptămâni asupra capabilităţilor Iranului este o formă de descurajare militară pentru mulţi alţii, inclusive un semn pentru războiul din Ucraina. S-a discutat puţin şi de războiul hibrid şi despre colaborarea aliaţilor pe acest subiect”, a mai spus Nicuşor Dan.
Ce spune Nicuşor Dan despre discuţia cu Trump
Preşedintele Nicuşor Dan s-a întâlnit miercuri, cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Summitul NATO de la Haga. Potrivit imaginilor oficiale, cei doi lideri şi-au strâns mâna.
Întrebat în conferinţa de presă după summitul NATO de la Haga ce a discutat cu Trump în scurtul moment când s-au salutat la Consiliul Nord-Atlantic, Nicuşor Dan a răspuns „doar chestiuni de politeţe”.
El a precizat că a discutat mai mult cu secretarul de stat Marco Rubio, care „a urmărit alegerile din România şi ne-a felicitat”.
„Eu cred că suntem pe un parcurs normal”, a comentat Nicușor Dan despre relaţia cu SUA. „Avem o colaborare militară, avem un parteneriat strategic, avem companii americane în România, inclusiv pe acele reactoare nucleare mici. O relaţie pe care trebuie s-o dezvoltăm”, a apreciat preşedintele român.
Editor : C.A.