Nicușor Dan a declarat, vineri, că nu se pune problema eliminării cotei de TVA de 9% pentru alimentele de bază. Președintele ales a precizat, referitor la reducerea deficitului bugetar, că a identificat anumite domenii unde pot fi reduse cheltuielile, însă nu vrea să dezvăluie aceste informații înainte de a le discuta cu partidele politice.
Întrebat după ședința CGMB de vineri în care a demisionat din funcția de primar al Capitalei despre discuțiile cu miniștrii Finanțelor și Investițiilor și Proiectelor Europene și dacă au fost făcute simulări pentru a vedea cât bani ar veni la buget dintr-o posibilă creștere a TVA, Nicușor Dan a explicat că au fost făcute astfel de calcule, însă acestea sunt „absolut teoretice”, deoarece orice creștere de taxe de consum, cum e TVA, „pe de o parte generează evaziune, pe de altă parte generează o limitare a consumului”.
„Deci niciodată nu sunt nişte calcule absolute”, a adăugat Nicușor Dan.
„Cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. Adică să creşti cotele… Noi avem 5% pentru energie şi încă nişte lucruri, avem 9% pentru alimentele de bază şi încă nişte categorii şi 19% taxa generală. Nu se pune problema să creşti de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%, asta e clar”, a completat președintele ales.
El a mai precizat că încearcă inclusiv să nu fie luată în calcul nici măcar o creştere de la 19 la 21% a TVA.
„Eu încerc ca acest lucru să nu fie luat în calcul”, a subliniat noul preşedinte.
Ce spune Nicușor Dan despre reducerea cheltuielilor
Întrebat în ce domenii ar putea fi reduse cheltuielile, Nicușor Dan a spus că are mai multe exemple în minte, însă mai întâi trebuie să le discute cu partidele și apoi să existe o asumare „cu care să ne ducem cu toții în Parlament”.
Citește și: Ce spune Nicușor Dan despre condițiile puse de PSD pentru a intra la guvernare. Cât vor dura negocierile cu partidele
„Eu am mai multe exemple în cap, dar nu înainte de a le discuta cu partidele, pentru că trebuie să fie o asumare cu care să ne ducem cu toţii în Parlament. Deci nu vreau să avansez eu ceva cu care poate ei nu vor fi de acord. Eu am identificat nişte lucruri pe care le susţin. O să avem discuţie cu ei”, a afirmat Nicuşor Dan.
„Pe PNRR riscul mare este să nu atragem toate fondurile”
Nicușor Dan a mai spus că riscul privind PNRR ar fi să nu luăm toate fondurile.
„Pe de o parte, România este în procedură de deficit excesiv şi procedura de deficit excesiv are nişte etape în care, eventual la un moment dat, un procent din fonduri să fie luate. Nu neapărat procentul e important, ci semnalul pe care o astfel de decizie ar da-o către piaţă şi în special pentru sistemul financiar şi pentru investitorii care împrumută România. Pe de altă parte, pe PNRR riscul mare este să nu atragem. Adică avem un termen în august 2026 şi riscul mare este să avem nişte bani pe care să îi avem şi pe care să nu îi tragem până atunci. Acolo este discuţia cea mai mare”, a explicat Nicușor Dan , chestionat dacă România ar putea pierde fonduri europene din cauza deficitului excesiv și cum ar putea fi împiedicat acest lucru.
Despre cum ar putea fi rezolvată problema creditelor cu dobânzi mari pe care țara noastră le poate lua în prezent, Nicuşor Dan a precizat că este o „chestiune de încredere pe care România o are pe pieţele financiare”.
„Dacă noi o să reuşim să scădem deficitul de la 9% la 7,5%, deja o să avem mai multă încredere şi o să avem dobânzi mai mici. Dacă peste doi ani o să ajungem să avem un deficit de 5%, ratele dobânzile vor fi şi mai mici, pentru că e o chestiune de cantitate şi de rată care se aplică acelei cantităţi”, a conchis președintele ales.
Editor : A.P.