Viitorii deputați au mers în parlament să-și preia legitimațiile și să-și facă fotografii pentru site-urile Camerei și Senatului. Mulți dintre ei, aflați la primul mandat, s-au rătăcit pe holurile Parlamentului. La fel de pierduți au părut și la întrebările simple ale jurnaliștilor – de exemplu nu au știut să explice care este diferența între o lege organică și una ordinară.
Lidia Vadim Tudor (deputată aleasă pe listele AUR): Tatăl meu a fost parlamentar 16 ani. prin urmare toată copilăria pot spune că mi-am petrecut-o aici, alături de el. Dar am găsit Parlamentul schimbat, pentru că sunt foarte multe încăperi.
Reporter: Văd că v-ați îmbrăcat în mov.
Adrian Popa (deputat ales pe listele PSD): Nu-mi aleg outfitul după culori. pur și simplu cum îmi vin dimineața la mână. Azi am venit să descopăr care e circuitul. mâine poate m-ați fi descoperit în altă culoare.
Reporter: Cu ce gânduri ați venit la Parlament?
Sergiu Matei (deputat ales pe listele POT): Să facem fericiți toți oamenii care ne-au votat.
Silvia Mihalcea (deputată aleasă pe listele PSD): Abia aștept să înceapă activitatea, clădirea deja o cunosc, procedurile. Îmi doresc să depun foarte repede și primul meu proiect de lege.
Pe lângă legitimația de parlamentar, aleșii au primit și o mapă cu toate informațiile despre regulament, precum și o copie a Constituției. Cu toate astea, unii dintre ei au picat testul atunci când au primit o întrebare simplă despre legile peste care își vor exprima votul.
Reporter: Care e diferența între o lege organică și una ordinară?
Anamaria Gavrilă (deputată aleasă pe listele POT): Dacă-mi permiteți, mai am… Nu insistați, nu voi da declarații, mulțumesc.
Reporter: Stiți de câte tipuri sunt legile?
Adrian Popa (deputat ales pe listele PSD):Da… erau legi ordinare, cele care țin de Constituție… legi organice…
Reporter: Știți care e diferența între legi organice și ordinare?
Adrian Popa (deputat ales pe listele PSD): Nu.
Reporter: Știți care e diferența între legi organice și ordinare?
Silvia Mihalcea (deputată aleasă pe listele PSD): Mai avem și legi constituționale, dacă vorbim de toate tipurile de legi. E vorba de numărul de deputați necesar pentru a fi adoptată legea, fie că vorbim de o lege care se adoptă de plenul comun, fie că vorbim de o lege care se adoptă la Camera Deputaților sau la Senat.
Sâmbătă, deputații și senatorii din noua legislatură urmează să depună jurământul de învestire.
Editor : M.B.