Ninsorile și temperaturile anormal de mici din mijlocul primăverii afectează pomii fructiferi ce tocmai au înflorit. Mugurii au fost distruși de ger, iar specialiștii spun că producția de anul acesta va scădea. Și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță sunt în pericol din cauza frigului. Schimbarea bruscă de temperatură se va simți și la raft.
„După prima noapte cu temperaturi negative deja se vede. Această creangă și-a pierdut aproape complet florile.”
Pomii sunt în perioada maximă de înflorire, adică momentul cel mai sensibil pentru dezvoltarea fructelor. În Timiș, cele mai afectate vor fi producțiile de cireșe, mere, pere și nectarine.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Conform specialiștilor, temperatura critică pentru pomii fructiferi aflați în plină floare este de minus 2 grade Celsius, însă conform meteorologilor noaptea trecută (n. red duminică spre luni), în vestul țării, s-au înregistrat minus 3, dar și temperaturi mai scăzute. În acest context, crengile cu flori deja se scutură.
Pentru ca producția de fructe să nu fie compromisă în totalitate, pomicultorii fac focul în livadă sau acoperă arborii. În Dolj, frigul afectează și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță. În Oltenia, de la o zi la alta, au fost diferențe de 10 grade Celsius.
Claudia Dunăreanu, director Staţiunea de cercetare agricolă Șimnic: În momentul acesta, rapița se află în faza de îmbobocire. După perioada aceasta de îngheț, după câteva zile de căldură, când o să vedem florile înnegrite, o să ne dăm seama că acestea au suferit. Nu ne mai așteptam la această zăpadă, dar cum zic și cei bătrâni, este zăpada mieilor înainte de Paște.
Schimbarea bruscă de temperatură se va simți și la raft. Vom mânca produse autohtone mai scumpe și mai multe din import.
reporteri: Mihai Vălușescu, Elena Alexandru
operatori: Mihai Pop, Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia