46 de suflete în mai puțin de 10 metri pătrați – așa trăiesc doamna Ioana și pisicile salvate de ea. Deși ar putea să locuiască într-o casă alături de copiii ei, a ales să rămână în rulotă cu animăluțele, chiar dacă recunoaște că serile geroase sunt o mare provocare. Povestea ei emoționantă a atras atenția, mai ales după ce era la un pas să-și piardă adăpostul și pisicile.
Ioana, proprietara pisicilor: Asta e pisica mea preferată, o cheamă Mița. Cea mai șmecherită pisică, vrea mereu plic. Iți dă mama plic? Hai Negruța, vii la mama?
De când se știe, doamna Ioana este o mare iubitoare de animale. Și acum, la 68 de ani, a salvat zeci de pisici de pe stradă și le îngrijește responsabil: le-a sterilizat și deparazitat. Deși sunt multe, nu le încurcă niciodată.
Ioana, proprietara pisicilor: El e Tomi al meu. Asta e cea mai bătrână, o cheamă Albinuța. Are vreo 20 de ani. Eu le-am luat să le castrez și am rămas cu ele. Eu, dacă mă atașez și mi-e milă, nu le mai dau afară.
După ce a rămas fără locuință, oamenii au pus mână de la mână și i-au cumpărat această rulotă, care i-a devenit casă. Ar putea să stea cu unul dintre cei 5 copii ai ei, însă niciunul nu o primește cu cele 45 de pisici.
Ioana, proprietara pisicilor: Mie nu mi-e frig, eu la ele mă gândesc, nu la mine. Am luat acela la ușă și intră frigul. O să pun și o pătură seara și atât.
Reporter: Și cum rezistați noaptea pe ger?
Ioana, proprietara pisicilor: Cu ele lângă mine. Eu pot pleca. Am fată în Târgu Jiu. Păi mă primește ginerele cu 50 de mâțe?!
Doamna Ioana trăiește cu doar 1.350 de lei pe lună. Iar recent, a fost la un pas să fie evacuată. Legea nu permite ca rulotele să staționeze în parcări publice, însă, după ce zeci de bucureșteni au semnat o petiție, rulota a fost mutată într-un loc sigur.
Ioana, proprietara pisicilor: De exemplu, acum plec să iau un sac de peleti. Le car eu singură, că e 50 de lei adusul. Nu pot să dau banii pe adus.
Isabela Oprea, coordonator servicii Protecția Animalelor: Pisicile acestea nu au apărut de oriunde, ele clar sunt efectul înmulțirii necontrolate. Cel mai important e să le și sterilizăm, chiar că vorbim de animalele noastre de acasă sau de animalele de pe stradă, dacă avem posibilitatea.
reporter: Andreea Crăciunescu
oprator: Cătălin Chițu
Editor : Izabela Zaharia