Cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani de dotare a școlilor cu mobilier se dovedește un eșec. La Iași, de exemplu, băncile sunt prea mici pentru elevii înalți sau pentru cei mai plinuți. Cei din ultimele clase de liceu, în special, spun că le este greu să stea câte 6 ore pe zi în băncile subdimensionate. În replică, autoritățile susțin că achizițiile au respectat normele europene.
Băncile noi, primele investiții semnificative în mobilier școlar din ultimii 30 de ani, i-au pus în dificultate pe elevii de liceu.
Elevă: Sunt destul de micuțe băncile.
Elev: Sunt noi și sunt faine, dar sunt un pic micuțe, sunt înguste.
Elev: Eu, cum sunt destul de înalt, nu stau foarte bine în bancă. După părerea mea erau mai ok celelalte, erau destul de înalte. De obicei, stau aplecat și am dureri de spate.
Elevă: Trebuie să stau foarte incomod ca să pot să scriu.
Elevă: În clasa mea sunt foarte mulți care sunt mai plinuți. E mai nasol pentru noi.
Profesorii au primit numeroase reclamații din partea elevilor și a părinților.
Mihaela Gotcu, director Colegiul „Emil Racoviță” Iași: Faptul că erau prea tari, faptul că nu erau suficient de înalte în așa fel încât să încapă picioarele și să nu se atingă genunchii de acel suport pe care stau cărțile.
Anca Dimitriu, director Colegiul „Dimitrie Cantemir” Iași: Impedimentele unde le întâlnim?! În treapta a doua de liceu, unde sunt elevi înalți, băieți care au un 1,80, 1,90 și care sigur că înregistrează o stare de disconfort atunci când stau în aceste bănci și mai ales scaunele. Elevii noștri povestesc despre disconfortul pe care îl au atunci când stau pe scaune.
Autoritățile își pasează responsabilitatea între ele.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași: Înălțimea, lățimea – fie că vorbim de bănci sau de scaune – a fost stabilită printr-un ordin de ministru. Există situații de la caz la caz, de la școală la școală cu unii elevi, care au o înălțime mai mare sau sunt supraponderali. Directorii de școală au responsabilitatea de a rezolva aceste aspecte punctuale.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: Standardele pe care Ministerul Educației le-a impus sunt standarde minimale și cred că ar trebui mai multă atenție atunci când se face achiziția, ca fiecare copil să stea într-o bancă cel puțin acceptabilă.
63 din cele 71 de școli din Iași au fost dotate cu bănci noi, pentru care s-au cheltuit 15 milioane de lei. La nivel național, 6.000 de unități de învățământ au fost dotate cu mobilier nou prin PNRR.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia