Marți a fost Ziua internațională a cafelei, pe care dependenții au sărbătorit-o plătind mai mult pentru băutura lor preferată. Prețul cafelei crește și veștile de la producători nu sunt bune. Aceștia spun că recoltele sunt tot mai mici din cauza încălzirii vremii, a fenomenelor meteo extreme, dar și a dăunătorilor tot mai rezistenți la tratamente.
Creșterea prețurilor schimbă obiceiurile oamenilor. Unii deja preferă să-și bea acasă cafeaua, în loc să o cumpere zilnic din oraș.
„Sunt niște prețuri relativ mari pentru o cafea, mai ales în orașele mari. Voi continua sa fac jumi-juma, cum fac și acum, o cafea în oraș și o cafea acasă”, spune un tânăr din Cluj-Napoca.
„Cred că prețurile sunt puțin mai mari, ceea ce cred că ne constrânge puțin în a bea cafeaua mai mult acasă decât în oraș”, e de părere o tânără.
„Oricât de mari vor fi prețurile, voi continua sa o beau în oraș”, e convinsă o altă tânără.
„Cred ca vom vedea o creștere și în această perioadă cam cu 10-12% a prețului de cafea verde, ceea ce automat se va răsfrânge și în prețul unei cești de cafea. Nu vedem neapărat o îmbunătățire pe termen lung”, spune Bogdan Ciocean, administratorul unei cafenele din Cluj-Napoca și, totodată, importator cafea.
„Dacă anul trecut, un espresso costa aproximativ 9 lei, acum costă, în medie, 11 lei. Pentru o cafea cu lapte diferența este și mai mare. Dacă anul trecut plăteam aproximativ 10 lei, acum plătim în medie 13 lei”, transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.
Anul trecut, prețul unei tone de cafea era de 3.000 de dolari. În prezent, trece de 5.000 de dolari.
Reporter: Bianca Timșa
Operator: Bogdan Tomuleț
Editor : Izabela Zaharia