Aproape 10.000 de tineri din toată țara care provin din familii nevoiașe au șansa să urmeze cursurile unei facultăți și să devină primul student din familie, cu ajutorul unui proiect finanțat cu bani europeni. Timp de doi ani, tinerii vor primi o bursă lunară de 300 de lei și vor avea parte și de meditații gratuite la disciplinele la care au dificultăți. Asta în condițiile în care, în țara noastră, un student din 10 abandonează facultatea, arată datele Ministerului Educației.
Alexandru Călin, student UMF Iași: Am susținut examenul de admitere, l-am trecut cu brio. Pentru mine fericirea a durat undeva la 5 zile, deoarece, în acele momente, m-am gândit ce voi face, cum mă voi descurca și întotdeauna mi-am zis că sigur voi gasi o cale.
Alexandru este unul dintre tinerii din programul „Primul student din familie”, de la UMF Iași, finanțat din fonduri europene. Proiectul are rolul de a-i ajuta pe cei care provin din familii fără posibilități financiare să facă o facultate.
Alexandru Călin, student UMF Iași: Și pentru familia mea era un lucru incert. Adică, nu știau, cu alte cuvinte, ce trebuie să faci în momentul în care ai un student în familie. Știam că materialele sunt destul de costisitoare, știam că ai de platit un cămin.
Viorel Scripcariu, rector UMF Iași: Se potrivește foarte bine cu parcursul meu în viață. Este un proiect care este cu atât mai aproape de suflet, cu cât personal știu ce înseamnă să fii primul student din familie. Eu am făcut primul pas spre Universitate într-o vreme în care nu erau foarte multe resurse și provin dintr-o familie care a fost foarte modestă.
Tinerii incluși în acest program primesc o bursă de 300 de lei pe lună, cazare gratuită în cămin și meditații la disciplinele la care au dificultăți.
Sebastian Leonte, student UMF Iași: Ore de pregătire suplimentară în care aprofundăm, deopotrivă, noțiunile pe care le avem în curricula facultății și, pe de altă parte, încercăm să acoperim anumite lacune.
Valoarea proiectului, la nivel național, este de peste 100 de milioane de euro. 68 de licee și universități beneficiază de acest program pentru o perioadă de doi ani. 10.000 de elevi și studenți vor fi sprijiniți, iar scopul este unul clar.
Lăcrămioara Șerban, prorector UMF: Reducerea abandonului școlar și universitar și, în același timp, facilitarea accesului la învățământul superior pentru tinerii din medii defavorizate din regiunea noastră.
Adina Margine, director Colegiul „Ștefan cel Mare”, Târgu Neamț: Se întâmplă să își propună să devină studenți, însă, mai târziu, să-și abandoneze visul pentru că își dau seama că e complicat din punctul de vedere al suportului pe care îl poate oferi familia.
Un raport al Ministrului Educației care analizează situația pentru anul universitar 2022-2023 indică o rată de abandon în universități de 10%.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia