Propunerea edilului din Târgu Jiu de a interzice nunțile organizate noaptea naște controverse printre localnici. În timp ce unii, ca viitori miri sau proprietari de restaurante, salută inițiativa primăriei, nuntașii sunt de altă părere și spun că petrecerile de noapte au farmecul lor. Hotărârea de Consiliu Local va fi dată la începutul anului viitor și nu va viza alte petreceri, cum ar fi aniversările.
Georgiana este în mijlocul pregătirilor de nuntă, care va avea loc anul viitor. Fără să știe ce au în plan autoritățile locale din Târgu Jiu, viitoare mireasă s-a gândit deja la un eveniment organizat pe timp de zi.
„De la alimentație, care este în regulă să servim meniul pe timpul zilei, nu noaptea. Gălăgia, zgomotul care se produce pe parcursul nopții și deranjează vecinii. Eu locuiesc într-un cartier unde se simte această gălăgie. Riscăm ca invitații noaptea să ne plece mai repede, pe când, pe parcursul zilei, să rămână la tot evenimentul”, spune Georgiana, o viitoare mireasă din Târgu Jiu.
O parte din aceste motive l-au motivat pe primarul din Târgu Jiu să vrea să schimbe modul în care sunt organizate nunțile la el în oraș. De pe timp de noapte, pe timp de zi. Spune că s-a inspirat din Ardeal, după ce a fost invitat la o nuntă acolo.
„Pentru că sunt participant la foarte multe evenimente, te prezinți la eveniment la ora 9 sau 10 seara, 21, 22, la orele 12 pleci acasă. Adică după 2 ore de eveniment, maxim 3 ore de eveniment. Cumva, dintr-un obicei, a devenit ca o datorie. Trebuie să merg la eveniment, că nu te mai poți bucura atât de mult de acel eveniment. Acele evenimente organizate ziua sunt mult mai corecte pentru toată lumea”, e de părere Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.
„Eu cred că nu ar fi decât avantaje, atât pentru clienți, cât și pentru angajații noștri. Cred că nu apuci să te bucuri, cumva, de ceea ce înseamnă meniu, nu apuci să-l guști în totalitate. Friptura sau desertul, de cele mai multe ori, rămân neîncepute pe farfurie”, susține Claudiu Popescu, administratorul unei săli de nunți.
Și sănătatea nuntașilor a fost luată în calcul de primar. S-a consultat cu specialiști care susțin că mâncatul noaptea poate duce la probleme grave de sănătate.
„Creșterea riscului de afecțiuni digestive, cum ar fi un risc crescut de gastrită sau chiar de ulcer. Nu se întâmplă acest lucru dacă avem un singur eveniment la care mâncăm noaptea, un eveniment care are loc la o perioadă mai lungă de timp, ci aceste efecte negative își pot face simțită prezența doar în cazul în care obișnuim să mâncăm noaptea în mod frecvent”, spune Adina Rusu, nutriționist.
În rândul localnicilor, însă, părerile sunt împărțite.
„Într-un fel, e mai bine. E frumos și la verdeață, și afară, și aer, și lumină, și soare, ceva pe lumină”, crede o tânără.
„Nu mi se pare o idee foarte bună, deoarece noaptea se fac cele mai mișto petreceri”, spune o femeie.
„Dacă dau legi, așa, fiecare după bunul lui plac, tradițiile astea mai înseamnă ceva? O nuntă la români mai este, cumva, nuntă? Nu mai e!”, e de părere o altă localnică.
Hotărârea de Consiliu Local va fi dată la începutul anului viitor, astfel încât mirii care au nunțile organizate pe timpul verii să noteze din timp ora pe invitații. Primarul își dorește, astfel, ca petrecerile de nuntă să se încheie la ora unu noaptea.
„Și noaptea nunții? Ce facem cu ea?”, se întreabă o femeie.
Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia