Noi reguli i-ar putea aștepta pe taximetriști, dar și pe șoferii serviciilor de ridesharing. Consiliul Concurenței propune o serie de modificări legislative, după o amplă analiză în urma căreia au fost constatate mai multe nereguli în ambele cazuri.

În cazul serviciilor de ridesharing, în doar un an și jumătate, Consiliul Concurenței a descoperit că peste 16 milioane de curse au avut tariful modificat la finalul cursei, față de prețul inițial afișat clienților la solicitarea cursei, fără acordul clientului. Un astfel de comportament poate deveni abuziv, spune Consiliul. 

Mai mult, au fost anulate comenzi și, în același timp, taxați clienții, dar nu și șoferii. Numai în 2023, pe o singură platformă, s-au încasat aproximativ 3 milioane de lei de la pasageri pentru curse anulate. 

În cazul taxiurilor clasice, multe firme refuză apariția altor taxiuri, în încercarea de a-și maximiza profiturile. 

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, la Digi24, că au fost sesizate nereguli la serviciile de transport alternativ, dar că România „stă bine la capitolul transport”. 

„Sunt decizii pe care le iau conducătorii auto și ce credem noi că e în neregulă este că aceste modificări se fac fără acordul clienților. Pot fi situații în care clientul vrea să modifice traseul, și apar modificări de detalii din această cauză. Dar faptul că actuala legislație nu obligă să existe consimțământul pasagerilor credem că este problematic. Deschide poarta abuzului. Și faptul că pot conducătorii auto să anuleze cursa fără să plătească nicio penalitate, precum în anumite situații dacă pasagerul cere anularea, plătește o penalitate. 

Sunt genul de modificări pe care am vrea să le vedem introduse la în reglementările privind transportul alternativ, care altfel merge bine. Una peste alta, România stă bine la capitolul transport, că e taxi tradițional sau că-i transportul alternativ. Avem tarife mici față de restul Europei. Serviciile sunt accesibile, în sensul că le găsim în marile orașe ale țării. Deci lucrurile stau mult mai bine decât mai peste tot în Europa. Dar e loc de mai bine”, spune șeful Consiliului Concurenței. 

Oficialul precizează că a existat un grup de lucru la Guvern, care a găsit că firmele ce dețin flote de mașini și plătesc șoferii care se înscriu pe aplicațiile de transport alternativ făceau evaziune fiscală. 

„Multe din propunerile cu care venim noi astăzi sunt rezultate din discuțiile din acel grup de lucru. Grupul de lucru s-a oprit în prag de alegeri. Asta a fost decizia la momentul respectiv. Dar din acel grup de lucru au rezultat, printre altele, și îngrijorările privind comportamentul fiscal al companiilor care angajează șoferii de pe transportul alternativ. Nu vorbim de firmele de transport alternativ, Uber și Bolt, ci de cei care au flote și care plătesc șoferii. Acolo a fost descoperit, la controalele ANAF, evaziune fiscală. Suspiciunile astea au apărut din grupul de lucru de anul trecut. Noi am continuat cercetările și după ce activitatea grupului a fost sistată pe perioada alegerilor.  

Acuma vedeți modul cum am dus noi mai departe ideile care au apărut în interiorul acestui acestui grup de lucru”, susține Chirițoiu.

„Propunerile noastre sunt echilibrate”

Președintele Consiliului mai afirmă că și legislația taxiurilor clasice se va „moderniza” iar regulile celor două tipuri de transport de pasageri vor fi „similare”. 

„Încercăm să existe o concurență corectă între cele două forme de transport: taxiul tradițional și transportul alternativ. Ele nu pot fi identice, nu pot să aibă exact aceeași legislație, pentru că au alte tehnologii, au alte metode. În fapt, și taxiurile și transportul alternativ transportă pasageri. În sensul ăsta ei sunt în concurență și trebuie să aibă reguli care sunt cumva similare sau care au efecte alternative, să facem ca regulile să fie cât de apropiate se poate. Taxiurile vor rămâne diferite. Taxiul au o culoare specială în București, cel puțin, au o bandă specială pe care pot să meargă, au stații în care staționează, pot fi luați din stradă, deci au o serie de reguli care, într-un fel, îi avantajează. Credem că regimul lor trebuie modernizat. Faptul că ești obligat ca taximetrist să fii afiliat unui dispecer care primește comenzi telefonice e undeva anacronic. În ziua de astăzi se dau mult mai puține comenzi telefonic decât să dau prin diferite aplicații. 

Cred că propunerile noastre sunt echilibrate, vin în sprijinul activității de taximetrie. Ce i-ar putea deranja pe ei e faptul că ni se pare că n-are sens să limităm numărul de taximetre, deci numărul de licențe. În unele orașe, precum e Bucureștiul, nici nu se folosesc toate licențele. E o problemă mai degrabă pentru alte orașe din țară. Credem că, din punctul ăsta de vedere, trebuie lăsată piața să funcționeze. Cine dorește să desfășoare taximetrie trebuie lăsat să o facă. 

Al doilea lucru la care se vor opune unele dintre dispecerate este ideea de a nu mai exista obligația ca taximetriștii să fie afiliați unui dispecerat. Cred că și aici se poate găsi o formulă echilibrată. E important ca un pasager să știe că undeva cursa lui e luată în evidență. Dacă are o problemă în acea cursă să existe o posibilitate de a se depista în ce mașină, cine i-a prestat serviciul respectiv. Noi am propus să existe o centralizare pe o platformă națională. Altă variantă e să folosim actualele dispecerate, dar eliminând obligația de a avea conexiunea telefonică, acceptând că există și platforme online care pot să desfășoare exact același serviciu. În București, Startaxi, spre exemplu”, a declarat Bogdan Chirițoiu. 

El spune că raportul Consiliului ridică unele probleme de protecție a consumatorului. 

„Vom discuta cu ANPC în ce măsură pot ei să intervină pe zona respectivă. Am făcut publice acestea tocmai ca să primim reacții din partea societății din partea agenților economici, după care vom definitiva raportul și îl vom pune la dispoziția Guvernului”, afirmă Bogdan Chirițoiu. 

Editor : Alexandru Costea

Share.
Exit mobile version