Compania germană producătoare armament Rheinmetall a anunțat, luni, că va produce transportoare blindate Lynx în România, la Automecanica Mediaș. Compania își va extinde astfel prezența în țară și rolul de producător și furnizor pentru Armata română. Un nou Centru de Excelență Rheinmetall în România se va concentra pe transferul de know-how tehnic către forța de muncă locală. Echipat cu simulatoare avansate și programe practice de instruire, centrul va oferi expertiză în operarea și asistența sistemelor precum vehiculul Lynx. 

„Rheinmetall a înființat o cuprinzătoare rețea de producție locală în România, care include atât propriile companii din țară, cât și noi parteneriate cu companii românești. Astfel, corporația tehnologică își extinde atât prezența în România, cât și statutul de producător și furnizor de servicii de top pentru forțele armate românești. Furnizarea de soluții avansate la cheie pentru producția de vehicule de luptă pentru infanterie, muniție și pulbere, precum și servicii de instruire de ultimă generație, ar trebui să consolideze industria de apărare românească pe termen lung. Rețeaua include Rheinmetall Automecanica, alte activități locale ale Rheinmetall, precum și un nou centru de excelență pentru instruire și formare continuă.  

O piatră de temelie a eforturilor de localizare ale Rheinmetall este cooperarea cu companii românești cheie, printre care Uzina Automecanica Moreni, Interactive Software SRL și MarcTel-SIT. Aceste parteneriate vor promova procesele locale de achiziție și asamblare și vor favoriza integrarea expertizei românești în lanțul de producție.  

Inițiativa se concentrează pe producția locală a vehiculului de luptă de infanterie Lynx la Rheinmetall Automecanica (Mediaș – n.red.), cu un lanț de aprovizionare robust și o dependență redusă de furnizorii externi. Rheinmetall Munitions Romania va produce muniție de calibru mediu pentru vehiculele de luptă ale infanteriei și apărarea aeriană, în timp ce Victoria Explosive Powder Factory (Pirochim Victoria – n.red.) va produce propulsori, pentru care Rheinmetall furnizează expertiză și tehnologie pentru o fabrică de propilenă. Facilitățile locale de service vor fi responsabile de întreținerea și asistența continuă pentru echipamentele militare, asigurând astfel în permanență disponibilitatea operațională.  

Centrul de excelență Rheinmetall din România va asigura transferul de know-how critic către forța de muncă locală. Dotat cu simulatoare de ultimă generație și programe de formare cuprinzătoare, centrul va oferi angajaților români experiență practică și expertiză tehnică în operarea, întreținerea și dezvoltarea tehnologiilor avansate de apărare, în special în ceea ce privește vehiculul de luptă al infanteriei Lynx.  

Investiția Rheinmetall în producția locală va contribui în mod semnificativ la economia României, creând sute de locuri de muncă în diverse sectoare, inclusiv în producție, inginerie și servicii tehnice. Cooperarea cu companiile românești va stimula, de asemenea, lanțurile de aprovizionare locale, va crea oportunități de afaceri suplimentare și va promova creșterea industrială.  

Prin această inițiativă strategică, Rheinmetall Automecanica nu numai că îmbunătățește capacitățile de apărare ale României, ci și pune bazele unei industrii de apărare durabile și independente. Prin integrarea tehnologiilor avansate și a formării profesionale, Rheinmetall asigură viabilitatea viitoare a sectorului de apărare al României, extinzând în același timp propria rețea globală de producție”, arată comunicatul de presă. 

Nicușor Dan: Suntem în faza de explorare a parteneriatelor pe care putem să le avem 

Președintele Nicușor Dan a anunțat, în cadrul vizitei sale la Berlin de luna aceasta, negocieri avansate între producătorul german de armament Rheinmetall și fabrica de la Mediaș a Romarm pentru un joint venture pe muniții. 

El a adăugat că România este în faza de explorare a parteneriatelor pe care poate să le aibă. 

„Mai departe, pentru programul SAFE suntem încă în faza în care țările membre ale Uniunii Europene propun proiecte comune. Există un prim termen la sfârșitul acestei luni până la care țările să propună cumva partea financiară și, până la jumătatea anului viitor, până la care să vină cu parteneriatele concrete. Deci suntem în faza de explorare a parteneriatelor pe care putem să le avem”, a adăugat Nicușor Dan. 

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version