Statisticii îngrijorătoare despre cauzele deceselor din România mai bine de jumătate sunt produse de bolile cardiovasculare, iar infarctul miocardic și accidentul vascular sunt în top. Mai grav este că vârsta la care sunt făcute aceste afecțiuni scade constant, iar tineri de 30 de ani ajung să facă infarct. Totul din cauza stilului de viață tot mai haotic. Fumatul, alimentația proastă, lipsa mișcării, colesteroul peste limite, îi îmbolnăvește pe români.
Echipa „Pacient în România” a filmat în timpul unei gărzi de urgență pentru infarctul miocardic la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. Patru pacienți au ajuns pe masa de operație în doar trei. Efortul medicilor de a-i salva este unul colosal.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Suntem la Spitalul de Urgență „Bagdazar-Arseni” din București, în timpul unei gărzi la cardiologie intervențională, una dintre cele mai dificile și provocatoare ture pentru medici. Aici ajung pacienții care fac infarct și pentru care fiecare minut până la intervenția salvatoare valorează câte o viață. Ștefan Busnatu și Flavius Gherasie sunt medicii care vor asigura urgențele timp de 24 de ore. Medicul cardiolog Ștefan Busnatu trebuie să intre de urgență în sală cu pacientul.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Ce faceți? Mai aveți dureri în piept acolo? De când au început? De sâmbătă, duminică și la cum se prezintă și ecografic inima pare că o bucată mare din mușchi suferă destul de rău. La momentul ăsta lucrurile par să sugereze un infarct de miocard.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Medicul începe imediat procedura prin care de sfundă artera blocată. Se numește angioplastie coronariană.
Ștefan Busnatu, cardiolog: O să lucrăm pe acolo pe la inimă, pe artere o să facem anestezie locală acolo la mână unde am fost dat cu betadina aia, ca să amorțească zona și după aia o să facem niște înțepături ca să intrăm cu instrumentarul până până la inima. Firul se introduce pe cateter, după aia se introduce pe artera pacientului pentru a ajunge la inima și, după ce ajunge la inimă, se infectează o substanță de contract pentru a vedea situația efectivă de pe vase.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Când vasele de sânge sunt îngustate și împiedică oxigenul să ajungă la inimă, medicii intervin pentru desfundarea lor. Circulația sângelui trebuie restabilită rapid pentru ca pacientul să poată fi salvat.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Se simte pe mână? Acum avansează?
Pacient: Acuma.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Trageți tare aer în piept, vă rog. Capul spre stânga.
Flavius Gherasie, cardiolog: Cateterele sunt în dinamică și de aceea discutăm cu pacientul să vedem dacă se simte bine, dacă are nevoie de ceva. De multe ori îi spunem să tragă aer în piept sau să nu se miște, ca să reușim să avansăm materialele și device-urile.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Acest pacient este unul dintre cei care a amânat venirea la spital. De două zile simțea durere în piept, timp în care starea lui s-a agravat.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Am desfundat acolo vasul și v-am pus un stem. Bubele alea o să progreseze dacă nu luați tratamentul și nu aveți mai multă grijă de dumneavoastră. Că ce s-a întâmplat acuma e și istoria cu fumatul.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Intervenția a decurs bine și pacientul a fost salvat. La scurt timp însă medicii s-au întors în sala de operații.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Bună seara. O să facem acum procedura care se numește coronarografie ca să vedem ce vase înfundate sunt la inimă, da? Deci vasul principal de la inimă e înfundat aproape complet.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: În timpul intervenției, medicul este anunțat că în urgență este un alt pacient cu infarct. Spre deosebire de primul pacient, acest bărbat a venit la timp la spital. E vital ca la primele simptome de infarct să mergeți la camera de gardă.
Flavius Gherasie, cardiolog: Pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la spital și să restabilim circulația cordului. Ideea ar fi la cincizeci, șaizeci de minute după apariția durerii. Din păcate, pacientul în România ajunge destul de târziu.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: În România, cele mai multe decese sunt din cauza bolilor cardiovasculare, iar pe primul loc este infarctul.În numai trei ore, medicii au intervenit în cazul a patru pacienți cu infarct, pacienți cu vârste de 56, 49, 50 și 61 de ani. Ce au în comun toți acești oameni este că sunt fumători. Fumatul este principalul factor care afectează vasele de sânge. Se depun grăsimi, vasele se îngustează și crește riscul de formare a cheagurilor. Unul dintre pacienții care a trecut cu bine de operație spune că a fumat 25 de ani. S-a oprit acum 3 ani, la insistențele nepotului.
Pacient: Când nepotul meu a început să citească, a citit pe pe pachetului țigări unde scria „fumatul ucide” și din momentul ăla când mă vedea ca aprind țigară îmi spune mereu: „vrei să mori, vrei să mori?”
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Medicii spun că în cazul acestui pacient oprirea fumatului a mai încetinit avansarea bolii, dar după 25 de ani de fumat răul fusese deja făcut.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Lucru care este lăudabil, dar lucru care nu ne schimbă trecutul. Vasele pacientului au fost afectate. El are toate vasele bolnave și mâncate, că așa se întâmplă din păcate la persoanele care fumează.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Și cel de-al doilea pacient operat de medicul Ștefan Busnatu este tot fumător. Are 49 de ani și fumează de 30 de ani.
Ștefan Busnatu, cardiolog: La 49 de ani a ajuns să facă infarct când un om ar trebui să fie în plină stare de sănătate. Fumatul a condus la îmbolnăvirea precoce în evoluția vaselor de sânge și astfel ele sau s-au stricat de la 49 de ani, după cum bine ați văzut. Am reușit să-l salvăm. Avem foarte mulți fumători. Ajunge să vă omorez singuri efectiv fapt și mai și plătiți pentru asta.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: Al doilea factor care duce la infarct este colesterolul peste limitele admise. Se depune pe artere și formează plăci care dacă se rup, pot bloca vasul de sânge.
Flavius Gherasie, cardiolog: Ca placa aia să ducă la apariția unui infarct miocardic trebuie să se întâmple anumite modificări în interiorului ei și anume practic sângerează placă,eExistă o fisură la nivelul plăcii. Atunci când există fisura asta la nivelul plăcii, organismul o recunoaște ca o anomalie și încearcă să estompeze problema asta. Încearcă să astupe acea placă și se formează un tromb car,e de cele mai multe ori, închide vasul.
Carla Tanasie, jurnalistă Digi24: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze tratabile, iar aceste decese sunt provocate în primul rând de boala cardiacă ischemică, adică îngustarea sau blocarea arterelor din cauza depunerilor de grăsime.
Ștefan Busnatu, cardiolog: Nu avem grijă de noi, nu dăm importanță lucrurilor simple pe care le putem face când vine vorba de simpla mișcare, pentru că ăsta e un element care ne poate ajuta foarte mult să prevenim îmbolnăvirea organismului și totodată nu dăm suficientă atenția alimentației. Problema nu e legată atât de mult de efectiv de cât de pură și plină de fibre alimentația și bio, cât mai degrabă de cantitate. Oamenii consumă foarte multe alimente bogate în glucide, în zaharuri fine – pâine albă, făinoase, mămăligă, cartofi, lucruri care ajung să ne îmbolnăvească.