Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că România „nu rămâne fără gaz”, deși depozitele de gaze s-au golit la mai puțin de jumătate din capacitatea totală, după două luni de iarnă. Burduja a adăugat că a trimis Corpul de Control la Depogaz, companie care gestionează depozitele de gaze și care are în prezent cea mai mică rezervă disponibilă.
Depozitele de gaze s-au golit mai repede decât era estimat. Conform unei estimări Transgaz preluate de Digi 24, până pe 16 februarie, România va trebui să importe între 4,5 și 5,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru a acoperi consumul intern.
„Nu există acest risc (ca România să rămână fără gaze până trece iarna). Nu e o situație cu totul deosebită pentru că, în general, în luna februarie, în episoadele mai friguroase, România a apelat și la importuri”, a spus Burduja, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
Burduja a mai susținut că stocurile de gaze din România au fost „la nivelul solicitat de UE” și, în continuare, sunt la acest nivel, apreciat drept unul „prudent”.
Astfel, conform unui comunicat de presă, România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș.
„Am trimis azi Corpul de Control la Depogaz pentru a analiza exact ce cantități au fost extrase, cine le-a extras. Dacă există abateri de la ce am dispus, voi lua cele mai dure măsuri”, a spus ministrul Energiei.
Burduja a precizat că, în urmă cu câteva zile, Depogaz a informat furnizorii care au înmagazinat gaze, că trebuie să-și reducă până la 20 sută nivelul de extracție zilnică, în funcție de perioadă.
Conform lui Sebastian Burduja, gazele naturale importate de România vin „în baza angajamentelor” pe ruta Turcia-Bulgaria. „Este gaz azer, toți furnizorii s-au angajat că nu există moleculă de gaz rusesc”, a precizat ministrul energiei.
Editor : M.L.