O treime dintre românii care munceau de peste zece ani în Spania s-au întors acasă, arată cele mai recente statistici. Deși se simțeau perfect integrați în țara adoptivă, mulți spun că observă că nivelul de trai a crescut în România, la fel și premisele de a deschide o afacere. Este și cazul unor tineri din Iași, care s-au întors din Spania după mulți ani și au investit toți banii în visul românesc: un restaurant cu specific spaniol.
Ioana Luca, antreprenor: Am încercat să aducem o părticică din Spania aici, cu câteva produse, cu ingrediente de acolo. Aici este un steak de ton pe grătar, „atun a la brasa”, cu o sălățică de mango și avocado.
Tânăra a plecat în Spania acum 19 ani, împreună cu soțul ei. Au lucrat amândoi în restaurantele din Madrid.
Ioana Luca, antreprenor: Până în 2016, planurile noastre de viitor acolo erau, pentru că ne mai întrebau prietenii, rudele de aici: „De ce nu vă întoarceți? Că-i mai bine în România. S-au mai schimbat lucrurile”. Am simțit că există o șansă aici, de a face ceva.
S-au întors în țară în 2019 și au deschis propriul restaurant. Au obținut 35.000 de euro printr-un proiect guvernamental, la care au adăugat economiile de 150.000 de euro, ca să deschidă afacerea.
Ioana Luca, antreprenor: A fost foarte fain, ca experiență, merită încercat! Piața mai poate absorbi noi afaceri. Am mai întâlnit și dintre clienți, ne-au spus că au stat în Spania și s-au reîntors în ultimii ani. Și acolo a mai scăzut nivelul de trai, în ultimii ani, și s-a echivalat oarecum. Nu în toate aspectele, dar în unele da.
Clientă: Povestea le-a dat credibilitate. Ei nu doar că au fost în Spania, au lucrat în acest domeniu în Spania.
Clientă: Simplul fapt că noi, consumatorii, cunoaștem povestea mi se pare un mare avantaj, pentru că ne lipsesc poveștile. Adică, de multe ori, relația e pur tranzacțională.
Și alți români au decis să se întoarcă în țară.
Reporter: De câți ani sunteți în Spania?
Român stabilit în Spania: De 25 de ani. Noi ne întoarcem, că o fi un an, doi, cel mult trei. Pentru că, la ora actuală, se câștigă bine și în România și am mai mulți familiari care au plecat, atât din Spania, cât și din Europa.
Român stabilit în Spania: Se câștigă destul de bine și în România. Am prieteni din aceeași localitate, care s-au întors în România, le merge mai bine decât merg eu aici. Ei au înaintat cu casa mai mult decât am înaintat eu. Eu m-aș întoarce și mâine.
Oamenii spun, însă, că se vor întoarce în Spania, dacă se dovedește că traiul în România nu se ridică la nivelul așteptărilor.
reporteri: Ligia Pricopi, Alin Petrică
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia