Angajații români sunt tot mai nemulțumiți de locul de muncă. Conform unui sondaj recent, satisfacția la serviciu se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani. Doar 32% dintre angajați se declară mulțumiți de locul lor de muncă.
Stresul și neplăcerile de la serviciu continuă să afecteze tinerii din România, iar Serinela, în vârstă de 21 de ani, face parte dintre ei. Tânăra s-a confruntat cu un volum de lucru copleșitor și a luat decizia de a renunța la fostul loc de muncă.
„M-a făcut să demisionez faptul că nu mai aveam destul timp pentru mine. Eu puneam mai multă valoare pe locul de muncă decât pe timpul meu liber și pe partea emoțională și psihică nu eram atât de bine, fiindcă nu aveam timpul necesar să stau cu mine însămi și cu cei dragi”, spune Serinela.
Rezultatele studiului arată cä angajații își doresc mai mult sprijin financiar din partea angajatorilor, pentru a face față provocărilor economice.
„Eu sunt pe ideea: dacă e să muncesc, să-mi și placă. Trebuie făcut din plăcere pentru că, dacă nu, treptat devine un chin. În Romania, mai mult se lucrează pentru banii ăia pe care care îi primești la sfârșit de lună, pentru că ne luptăm cu toții să ne asigurăm un trai decent. Stimulentul financiar e foarte important! Ar trebui să plătească cumva la fel de mult pe cât au așteptările, adică dacă vor să lucrezi 10 ore pe zi, să plătească”, spune un tânăr.
„Se va veni cu un nou plan cum a fost PNRR-ul de fonduri alocate pentru state, pentru a crește productivitatea și a crește inovația în interiorul Uniunii Europene. Deci cumva s-a conștientizat această problemă la nivel de Uniune și deja se iau primele măsuri pentru a redresa situația”, e de părere Adrian Codîrlașu, economist.
„Când nu ai stabilitate și treci dintr-o extremă în alta, cum am trecut noi în ultimii 4-5 ani de zile, este normal să apară aceste reacții de neîncredere, de nemulțumire, pentru că nu există stabilitate. Nu știm ce să cerem, la ce să ne așteptăm, nu avem predictibilitate, atunci apare anxietatea și nemulțumirea, în speranța că vrem mai mult”, explică Romulus Oprica, sociolog.
În topul celor mai productive țări din Uniunea Europeană se numără Malta, Serbia și Belarus, iar la polul opus se află Grecia, Slovacia și România.
reporter: Maria Colciar
operator: Dan Dascălu
Editor : Izabela Zaharia