Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi la summitul organizației internaționale OSCE că „autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale”. Pentru prima dată de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit într-o țară din UE, pentru a participa la reuniunea OSCE. La auzul afirmațiilor lui Blinken, Lavrov a părăsit sala.
„În acest an, OSCE a participat la observarea a mai mult de zece alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru scrutinuri libere și corecte. În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE. Între timp, în Georgia, observatorii au publicat rapoarte îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa”, a declarat Blinken la summitul OSCE.
Informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis. Acestea indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Serghei Lavrov pune piciorul „pe teren UE”, pentru prima oară de la declanșarea invaziei din Ucraina
Afirmația lui Antony Blinken a venit în cadrul discursului ținut cu ocazia reuniunii Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). La reuniunea din Malta și-a făcut apariția și ministrul rus de Externe.
Videoclipurile cu sosirea au arătat că ministrul de Externe a ajuns pe insula mediteraneană cu un avion guvernamental rus, deși aeronavele rusești sunt interzise în spațiul aerian al UE, scrie Der Spiegel.
Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, nu a avut voie să-l însoțească în călătorie, deoarece Malta i-a anulat viza în scurt timp. Deși Lavrov este supus și sancțiunilor UE, el nu este supus unei interdicții de intrare. Înaltul diplomat rus a fost ultima dată într-o țară din UE la sfârșitul anului 2021.
OSCE este considerat unul dintre puținele forumuri de dialog privind politică de securitate și democrație în care reprezentanții occidentali stau la aceeași masă cu Rusia. Spre deosebire de alte câteva instituții europene, Rusia nu s-a retras din OSCE. Moscova vede organizația ca pe o platformă pentru a-și putea răspândi propriile poziții asupra războiului.
Vizita lui Lavrov în Malta va fi tratată probabil cu critici acerbe în Ucraina. Ucraina este, de asemenea, membră OSCE, iar la summit participă și ministrul sau de Externe, Andrii Sibiha. Anul trecut, ministrul de Externe ucrainean de atunci Dmitro Kuleba a boicotat Consiliul Ministerial al OSCE din Macedonia de Nord din cauza participării lui Lavrov. Ucraina a cerut excluderea Rusiei din organism, care a fost creat pentru a reduce tensiunile dintre Est și Vest în timpul Războiului Rece.
În cadrul reuniunii a OSCE care a avut loc joi la Malta, șeful diplomației ruse a acuzat Occidentul de orchestrarea unui „nou Război Rece”, afirmând că acesta amenință acum să devină „fierbinte”, potrivit agenției de stat ruse Ria Novosti.
„Pentru a repune NATO pe scena politică după dezastrul afgan (retragerea militară occidentală din 2021, n.r.), era nevoie de un inamic unificator. Soluția a fost o reîncarnare a Războiului Rece, doar că acum există un risc mult mai mare de a trece într-o fază fierbinte”, i-a acuzat Serghei Lavrov pe reprezentanții celor 57 de state participante la OSCE, dintre care cele mai multe au criticat invazia rusă din Ucraina.
Blinken: „Este vorba despre planul imperial al lui Putin”
Antony Blinken l-a criticat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru că a părăsit sala la începutul discursului său: “Regret că colegul nostru, domnul Lavrov, a părăsit sala, nefăcându-ne onoarea de a ne asculta așa cum l-am ascultat și noi pe el. Colegul nostru rus este foarte bun la înecarea ascultătorilor într-un tsunami de dezinformare”.
Vorbind despre războiul din Ucraina, Blinken a adăugat: “Să nu-i permitem nici lui, nici altcuiva să ne inducă în eroare. Nu este vorba și nu a fost niciodată vorba despre securitatea Rusiei. Este vorba despre planul imperial al lui Putin de a șterge Ucraina de pe hartă. Să vorbim despre escaladare. Să vorbim despre Coreea de Nord care se alătură Moscovei în atacul asupra Ucrainei, inclusiv asupra instalațiilor sale nucleare – o amenințare majoră pentru fiecare țară din această sală”.
Departamentul de Stat al SUA s-a declarat îngrijorat în legătură cu informațiile din raportul CSAT
Tot astăzi, Departamentul de Stat al SUA s-a declarat îngrijorat cu privire la informațiile din raportul CSAT privind “implicarea malignă a Rusiei în procesul electoral din România”. Acesta a avertizat că o îndepărtare de alianțele occidentale “ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA în domeniul securității cu România, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.
Reamintim că Departamentul de Stat al SUA a transmis, joi dimineață, un comunicat prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, prin care își arată ”îngrijorarea” față de informațiile din documentele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificate miercuri de președintele Klaus Iohannis.
Serviciile de informații românești vorbesc în raportul CSAT de atacuri cibernetice și implicarea Rusiei în influențarea primului tur prezidențial din 24 noiembrie, atunci când a ajuns în turul doi, de pe primul loc, candidatul prorus cu discurs legionar Călin Georgescu, un candidat-surpriză propulsat printr-o strategie TikTok și complet necunoscut pentru cel puțin jumătate din societate.
Departamentul de Stat își exprimă îngrijorarea privind această influență a Rusiei și transmit că datele menționate în raport ar trebui să fie ”investigate pe deplin” pentru a garanta integritatea celui de-al doilea scrutin prezidențial, din 8 decembrie.
România a informat statele aliate
România a informat statele aliate cu privire la o „încercare de interferență externă” în alegerile prezidențiale, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„Autorităţile române au luat decizia de a declasifica şi de a face publice rapoarte care cuprind informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca țintă alegerile prezidenţiale din România. Rapoartele declasificate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice”, arată MAE în comunicat.
Editor : Marina Constantinoiu