Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat împotriva oricărei tentative de „epurare etnică” în Gaza, în răspuns la declarațiile președintelui american Donald Trump care a propus relocarea palestinienilor din teritoriul devastat.
„Esenţa însăşi a exercitării drepturilor inalienabile ale poporului palestinian se raportează la dreptul palestinienilor de a trăi pe propriul lor pământ”, a subliniat miercuri, în faţa membrilor Comitetlui ONU al Drepturilor Palestinienilor, Antonio Guterres, relatează AFP preluată de News.ro.
Însă „concretizarea acestor drepturi continuă neîncetat să se îndepărteze, pare să fie tot mai greu de atins”, a adăugat el.
Antonio Guterres a denunţat „dezumanizarea şi diabolizarea sistematice şi îngrozitoare ale unui întreg popor”.
Dacă, „evident, nimic nu justifică atacurile îngrozitoare ale Hamas de la 7 octombrie”, atunci nimic nu justifică nici „catalogul distrugerilor şi ororilor” comise de către Israel în Fâşia Gaza în ultimele luni, a reiterat secretarul general al ONU.
Trump vorbește despre ”Riviera Orientului Mijlociu”
Declaraţiile noului preşedinte american Donald Trump cu privire la deplasarea locuitorilor Fâşiei Gaza şi transformarea enclavei palestiniene într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” au fost condamnate unanim de către naţiuni.
„Deportarea sau transferarea forţată a populaţiei” constituie o crimă împotriva umanităţii, potrivit Articolului 7 al Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale (CPI).
Statele Unite şi Israelul au semnat Statul de la Roma, însă nu l-au ratificat.
„Orice transfer forţat sau expulzarea unor persoane în afara teritoriilor ocupate sunt strict interzise”, a confirmat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk.
O preluarea a controlului asupra Fâşiei Gaza de către SUA încalcă principiul integrităţii teritoriale, fundamental în dreptul internţaional, şi intangibilitatea frontierelor.
Un articol din Carta ONU asigură ”egalitatea suverană” a statelor între ele.
Astfel, o țară nu poate „ntra în posesia” unei părţi al altei țări.
Totuși, există două excepţii. Pe timp de război, prima excepţie, statutul este definit în Articolul 42 al Reglementului de la Haga din 1907. Însă Statele Unite nu se află în război cu autorităile din Fâşia Gaza.
A doua excepţie, un caz foarte rar, necesită o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care să decreteze o administraţie internaţională temporară.
În 1999, Rezoluţia 1244 a Consiliului a permis stabilirea unei „prezenţe internaţionale civile în Kosovo, în vederea asigurării unei administraţii interimare”, urmată de „implementarea şi supervizarea unor instituţii de autoadministrare democratice provizorii necesare”.
Această rezoluţie intervenea la sfârşitul Războiului din Kosovo (1998-1999).
Donald Trump a vorbit marți despre un proiect de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și de a-i muta în Iordania sau Egipt pe palestinienii care „doresc” să părăsească teritoriul devastat de 15 luni de război, propuneri care au provocat o avalanșă de proteste în întreaga lume.
Editor : Ana Petrescu