Ministrul israelian al Apărării a ordonat armatei, joi, să pregătească un plan pentru a permite „plecarea voluntară” a rezidenților din Gaza, după ce președintele american Donald Trump a zguduit scena internațională când a anunțat ideea sa de a prelua enclava palestiniană, informează Reuters.

Ministrul Apărării, Israel Katz, a salutat anunțul lui Trump conform căruia Statele Unite vor urmări să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, să-i relocheze pe cei peste 2 milioane de palestinieni care trăiesc acolo și să transforme teritoriul în „Riviera Orientului Mijlociu”.

Salut planul îndrăzneț al președintelui Trump, rezidenții din Gaza ar trebui să aibă libertatea de a pleca și de a emigra, așa cum este normal în întreaga lume”, a spus Katz pe platforma socială X.

Katz a afirmat că planul său va include opțiuni de ieșire terestră, precum și aranjamente speciale pentru plecarea aeriană și pe mare.

Oficialul Hamas, Basem Naim, l-a acuzat pe Katz că încearcă să acopere „un stat care nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale în războiul din Gaza” și a spus că palestinienii sunt prea atașați de pământul lor pentru a pleca vreodată.

Strămutarea palestinienilor este una dintre cele mai sensibile și explozive probleme din Orientul Mijlociu. Deplasarea forțată a unei populații aflate sub ocupație militară este o crimă de război, interzisă prin Convențiile de la Geneva din 1949.

Atacurile israeliene care au ucis zeci de mii de oameni în ultimele 16 luni i-au forțat pe palestinieni să se deplaseze în mod repetat în interiorul enclavei, căutând siguranță. Dar mulți spun că nu vor părăsi niciodată Gaza pentru că se tem de strămutarea permanentă, precum „Nakba”, sau de catastrofă, când sute de mii au fost deposedați de case în războiul de la nașterea statului Israel în 1948.

Mulți au fost alungați sau au fugit în Gaza, Cisiordania și statele arabe învecinate, inclusiv în Iordania, Siria și Liban, unde descendenții lor încă locuiesc în tabere de refugiați. Israelul contestă faptul că au fost forțați să plece.

Katz a spus că țările care s-au opus operațiunilor militare ale Israelului în Gaza ar trebui să-i primească pe palestinieni.

„Țări precum Spania, Irlanda, Norvegia și altele, care au lansat acuzații și pretenții false împotriva Israelului cu privire la acțiunile sale în Gaza, sunt obligate legal să permită oricărui rezident din Gaza să intre pe teritoriile lor”, a spus el. „Ipocrizia lor va fi expusă dacă refuză să facă acest lucru. Există țări precum Canada, care are un program structurat de imigrare, care și-au exprimat anterior dorința de a accepta rezidenții Gaza.

Remarcile sale au atras criticile rapide ale ministrului de Externe al Spaniei, Jose Manuel Albares. „Gaza trebuie să facă parte din viitorul stat palestinian”, a spus Albares într-un interviu acordat postului de radio spaniol RNE.

Katz a acuzat Hamas că îi ține ostatici pe palestinieni în Gaza, împiedicând plecarea acestora și stoarce bani de la ei prin intermediul sistemului de ajutor umanitar. El nu a oferit alte detalii

Anunțul neașteptat al lui Trump , care a stârnit furie în Orientul Mijlociu, a venit în timp ce Israelul și Hamas trebuie să înceapă discuțiile privind a doua etapă a unui fragil plan de încetare a focului pentru a pune capăt celor aproape 16 luni de lupte din Gaza.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version