Cu temperaturi care ajung în jur de 40 de grade Celsius, sudul României seamănă cu Sahara, zilele acestea. În deșertul din Oltenia, oamenii se luptă în fiecare moment cu natura. În zonă nu a mai plouat de trei luni, iar sub soarele dogoritor localnicii își riscă sănătatea, în timp ce udă culturile cum pot. „Dacă nu stăm în câmp, ciorile termină tot”, spun localnicii din comuna Călărași, județul Dolj.
Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj: E ora 11:00.
Reporter: Cât arată, cât indică acum?
Sorin Sandu: Aproape de 60 de grade Celsius.
Localnică: E soare, e căldură, e moarte!
După-amiază, în zona supranumită „Sahara Olteniei”, nisipul ajunge să aibă o temperatură de aproape 70 de grade Celsius.
Elena Alexandru, jurnalist Digi24: În zona Călărași din județul Dolj, nici la o adâncime de 25 de metri nu găsim umiditate în sol. În aceste condiții, oamenii nu mai pot face agricultură.
Localnică: Uite ce e, unde dăm de umezeală… Ia uite ce e aici așa…
Ca să-și salveze culturile, oamenii își riscă sănătatea și stau pe câmp, în soarele arzător, de dimineață până seara.
Localnică: O să încerc să mă duc acasă o oră, două, dar iar revin.
Reporter: Dacă nu irigați, se face ceva?
Localnică: Nu. Și așa, cât se udă… Avem două fântâni aici. Cât se udă și tot are nevoie de apă. Acum nu mai plouă și nu avem din ce trăi.
Localnică: Nu prea ne protejăm deloc, muncim tot timpul, trebuie să udăm.
Reporter: Trebuie să stați la câmp?
Localnică: Da. Dacă nu stăm, ciorile termină tot.
Localnic: Greu! Oameni nu mai găsim pentru muncă. Toată ziua trebuie să stăm pe câmp, plantele necesită apă pe tot parcursul zilei.
Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj: Aici nu a plouat de 3 luni de zile. Au dat câteva picături. Nici măcar de praf, nicio plantă nu poate să reziste la temperatura asta. Nu știu ce am putea face pe viitor…
reporter: Elena Alexandru
operator: Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia