O statuetă veche de sute de ani, de pe o clădire istorică din centrul Timișoarei, a fost distrusă, chiar înainte să înceapă renovările. Muncitorii unei firme au vrut să îndepărteze prelata de pe fațadă, iar în acel moment, statueta a căzut la pământ. Autoritățile spun că firma va suporta integral costurile refacerii statuii. În replică, reprezentanții firmei au declarat pentru Digi24 că statueta era desprinsă de pe clădire, fiind într-o stare avansată de degradare.
„Face parte din fațada clădirii și, bineînțeles, va fi restaurată.”
Atât a mai rămas acum din soldatul care păzea intrarea în Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Statuia metalică, veche de sute de ani, era amplasată la o înălțime de aproximativ 4-5 metri. Cam la aceeași înălțime este, în acest moment, și drona noastră. În momentul în care muncitorii au dat la o parte copertina de pe Castelul Huniade, atunci statuia a căzut la pământ și a fost avariată.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă statuia a fost spartă în zeci de bucăți.
Sorin Predescu, director Direcția Județeană pentru Cultură Timiș: Acest mash a fost dat jos cu nu foarte multă grijă, așa încât acest mash a agățat acest ornament de fațadă, cavalerul, unul dintre ei, și a căzut. Este valoros pentru că este acolo dintotdeauna.
Claudiu Ilaș, director Muzeul Banatului Timișoara: Nu credeam că se va întâmpla așa ceva, dar se va restaura și va arăta chiar mai bine decât a fost până acum.
Restaurarea se va face pe banii firmei care a lucrat benevol la curățarea fațadei, spun autoritățile.
Lucian Perescu, reprezentant firmă: Era în spatele mash-ului, cum e crăpat, ambele sunt crăpate că sunt din metal și sunt ruginite, au peste 100 de ani, și o să intre ambele (n. red. statui) în restaurare și, de fapt, e un ajutor pe care îl dăm muzeului, cum am mai făcut și în anii trecuți, nu e pe bani.
Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timișoara. Piatra de temelie a fost pusă la începutul anilor 1300. Clădirea a trecut prin mai multe asedii și cutremure, iar în forma finală a fost adusă în anul 1856. De mai bine de 20 de ani, autoritățile caută soluții pentru renovarea locului unde sunt păstrate comori vechi de sute de ani.
Localnică: Acum 20 de ani a fost o expoziție pe partea stângă de reptile, 20 de ani.
Localnică: Mereu am vrut să intru înăuntru, chiar și cu colegii. Am văzut-o mereu pe site-uri că este renumită, dar n-am putut să intrăm niciodată.
Localnic: Să nu uităm că, cândva, asta a fost reședință regală. Păcat, ar trebui să se facă.
Lucrările de reabilitare urmează să înceapă, cel mai probabil, anul acesta. Proiectul se află, acum, în faza de studiere a ofertelor depuse la licitație.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia