Armata României va primi peste 1.000 de mașini blindate Cobra 2. Din acest lot, 270 de vehicule militare ar trebui livrate de Turcia în luna noiembrie, printr-o înțelegere pe care Ministerul Apărării a făcut-o cu o companie turcească, contract în valoare de aproape 1 miliard de dolari. Cele mai multe dintre blindate, 789 din totalul de 1.059, vor fi asamblate în Mediaș, conform înțelegerii, începând cu finalul de an. Ultimul vehicul ar trebui să fie livrat peste 4 ani.

Corespondență Digi24 din Turcia: Suntem într-una dintre cele mai mari fabrici din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de Istanbul. Aici, 4.000 de angajați construiesc în fiecare zi autobuze, precum cele pe care le vedem deja în București, dar și vehicule militare. Armata României a cumpărat de la compania turcească peste 1.000 de blindate 4×4. Sunt mașini de luptă folosite pentru transportul rapid al trupelor, în cazul unui conflict. Pentru această afacere, țara noastră plătește aproape 1 miliard de dolari.

În Turcia am găsit primele blindate Cobra 2 care vor fi livrate României. Sunt deja pe linia de asamblare, și cel mai probabil vor fi aduse în țara noastră în luna noiembrie. Este vorba despre 270 de blindate. Celelalte, până la 1.059, vor fi produse în România.

Practic, liniile de asamblare vor fi mutate în România, la Mediaș. Acolo se va produce blindajul și se va monta armamentul. Blindatele COBRA 2 vor avea mitraliere, o turelă și vor putea lansa inclusiv proiectile.

Andrei Scobioală, președinte Automecanica Mediaș: „Ne propunem să avem primul prototip finalizat la finalul unii iulie, urmând ca în august, septembrie, octombrie să facem pași siguri către seria produsului, urmând ca spre finalul anului să fim capabili să producem 1,5 vehicule pe zi”.

După ce sunt asamblate, blindatele trec printr-o serie de teste impuse de armată. Vehiculele ajung, de exemplu, într-o hală în care sunt temperaturi extreme. Mașinile sunt construite în așa fel încât să reziste la -45 de grade și 60 de grade Celsius. Urmează testul de război electronic.

Kadir Elitok, director în cadrul Otokar: „Toate aceste antene transmit bruiaj de diferite frecvențe. Trimitem aceste semnale către vehicul, prin radiații, prin aer. Avem radare. Adversarii noștri au și ei radare și nu vrem ca vehiculele noastre să fie vizibile”.

Pe lângă blindatele de atac, România va primi și vehicule folosite pentru evacuare medicală. Mașinile de luptă produse de turci au fost și în zone de război.

Sedef Vehbi, Otokar: „Mali, Afganistan, Irak, Kosovo. Vreme extremă, teren accidentat. Suntem obișnuiți cu asta. Opt țări NATO folosesc Cobra 1 și Cobra 2”.

Un vehicul 4×4 de tip ambulanță poate să transporte trei pacienți și doi doctori.

Ultimul vehicul ar trebui să fie livrat peste 4 ani. După încheierea contractului, fabrica de la Mediaș va fi folosită pentru mentenanță și repararea vehiculelor militare.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version