Zece minute de mers pe jos ne pot îmbunătăți sănătatea. Este concluzia unei analize făcute de un profesor de la departamentul de Sport al Universității East London din Marea Britanie, pentru ziarul The Guardian. Mersul pe jos reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, de AVC, diabet sau cancer. Iar pentru a fi eficient, specialiștii ne recomandă și câteva tehnici. 

 

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Putem începe cu alternarea vitezelor – 3 minute de mers lent cu 3 minute de mers alert. Apoi grăbim pasul. E recomandat, de asemenea, să adăugăm greutăți, o sacoșă sau un rucsac, să mergem în pantă și să urcăm scări.

Este propunerea unui profesor britanic de sport, care spune că putem fi mai sănătoși dacă facem din mersul pe jos un obicei zilnic. Specialiștii din toată lumea confirmă teoria.

Paul Lucaci, profesor Facultatea de Sport, UAIC: Studiile arată faptul că se pot reduce bolile cardiace cronice cu până la 50% prin intermediul acestei activități. Inclusiv diabetul zaharat poate să fie prevenit sau poate să fie ținut sub control mai ușor, dacă efectuăm această activitate zilnică.

În plus, spun experții, mersul pe jos ne limpezește și mintea.

Cristian Grigore, psiholog în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași: Mersul pe jos ajută foarte mult, chiar pentru o perioadă scurtă de 10 minute, un sfert de oră pe zi, și are multe beneficii psihologice. Diminuează nivelul de stres și de anxietate, căci eliberează acest hormon al fericirii, endorfinele.

Românii recunosc că mașina a înlocuit azi mersul de jos, inclusiv pe distanțe scurte.

Localnică: Suntem mult mai comozi acum, dar cumva din cauza lipsei de timp și, din cauză că task-urile se adună pe parcursul zilei, e inevitabil să avem, cumva, un mijloc de transport cu care să ne deplasam mai rapid.

Localnică: Am văzut că în alte țări europene, de exemplu, există taxe suplimentare pentru circulația în interiorul centrului orașului și cred că poate ar fi și asta o soluție.
Reporter: Să mergem pe jos?
Localnică: Da! Să renunțăm la mașini, cel puțin, în centru.

Localnică: Din păcate, automobilele ne-au furat prea mult din mersul pe jos, dar eu sunt un promotor al mersului pe jos și consider că face bine sănătății si cred că fiecare ar trebui să meargă pe jos în fiecare zi, măcar unul, doi, trei kilometri.

Pentru a ne bucura de plimbări plăcute, specialiștii ne recomandă încălțăminte potrivită, fără tocuri înalte sau talpă rigidă.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version