Stațiuni turistice de interes local doar pe hârtie. Este situația în care se află zeci de localități de la noi din România care, în realitate, sunt uitate de lume și de orice urmă de investiție pentru modernizare și promovare turistică. Una dintre ele este Săcelu, din județul Gorj, care ar avea cu ce atrage turiștii, pentru că în localitate sunt 4 bazine cu apă termală. Doar că, să ajungi acolo, e o adevărată aventură. 

Săcelu, județul Gorj. O comună mare și singura stațiune balneară din județ. Apele și nămolul de acolo au proprietăți binefăcătoare, așa că, vară de vară, sute de turiști vin să trateze diverse afecțiuni. Este și motivul pentru care, în anul 2008, comuna a primit titlul de stațiune turistică de interes local. Pentru a crește interesul turiștilor în zonă, autoritățile au deschis și un muzeu.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: După ce trecem de poarta de la intrare, ne întâmpină o clădire care este în paragină și ale cărei uși, din păcate, sunt închise. Muzeul din comuna Săcelu a fost pregătit pentru oameni, însă nu a fost niciodată deschis și nu se știe dacă acesta va fi deschis vreodată.

Primarul ne spune că muzeul a rămas închis din cauza unor probleme birocratice. Nici măcar oamenii locului nu știu că au un muzeu în sat, darămite turiștii.

Localnic: Nu. Mira-m-aș!

Primarul ne spune că tot birocrația este și motivul care stă în calea asfaltării drumurilor din sat.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Un alt obiectiv pe care oamenii îl pot vizita este reprezentat de biserica de lemn. Drumul care duce, însă, către aceasta este plin de praf vara și de nămol primăvara, atunci când plouă. Autoritățile locale spun, însă, că nu există fonduri pentru acest drum, iar oamenii trebuie să se descurce în condițiile actuale.

În total, în comună sunt 9 kilometri de drumuri neasfaltate. Edilul spune că obține cu greu finanțări, dar suține că turismul se face cu obiective turistice, indiferent de investiții.

Gheorghe Dumitrelea, primarul comunei Săcelu: Avem o grămadă de obiecte la muzeul care trebuia să fie muzeul comunal, care este închis într-o școală. Este și un traseu turistic, este izvorul Săcelata. Sunt atâtea obiective. Este biserica de lemn din comuna Săcelu, satul Gurani, este Casa Moangă, care este monument istoric.

Am mers și noi să vizităm Casa Moangă, construită în secolul al XVII-lea și devenită, între timp, monument istoric.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: În spatele meu este unul dintre obiectivele turistice pe care oamenii ar trebui să-l poată vizita atunci când în stațiunea turistică de interes local Săcelu. În realitate, Casa Moangă a ajuns în paragină și asta pentru că niciuna dintre autoritățile competente nu a găsit fondurile necesare pentru a o renova.

Localnic: Ce să vadă turiștii?! Vin pe la biserică, vin, că e istorică și vin. Văd biserica și pleacă. Păi, ce să vadă altceva?

Localnică: Nu aveți ce să vedeți nimic. Deci, în final, vedeți și dumneavoastră, este o mizerie, s-o luați prin sat este exclus.

Localnică: Ce vedeți și dumneavoastră, aia vede toată lumea…

În România, sunt 111 de stațiuni turistice de interes local și 54 de interes turistic național.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version