TikTok a devenit nefuncţional în SUA, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de interzicere a platformei, informează BBC.

Un mesaj apărut pe aplicaţie pentru utilizatorii din SUA spunea că a fost promulgată o lege care interzice TikTok, ceea ce înseamnă că „nu puteţi folosi TikTok deocamdată”.

„Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie pentru a restabili TikTok după ce îşi va prelua mandatul”, se arată în mesaj, scrie News.ro.

Alte aplicaţii deţinute de ByteDance, inclusiv aplicaţia de editare video Capcut şi aplicaţia de lifestyle social Lemon8, erau, de asemenea, offline şi indisponibile în magazinele de aplicaţii din SUA.

Aceasta vine după ce platforma de social media a avertizat că va „intra în întuneric” (go dark) duminică, dacă administraţia  Biden nu va da asigurări că interdicţia nu va fi pusă în aplicare.

Preşedintele ales Donald Trump a declarat anterior că „cel mai probabil” va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la interdicţie, odată ce îşi va prelua luni funcţia.

„Prelungirea cu 90 de zile este un lucru care va fi cel mai probabil făcut, pentru că este oportun. Ştiţi, este adecvat. Trebuie să studiem cu atenţie. Este o situaţie foarte mare”, a declarat Trump într-un interviu telefonic cu NBC News, înainte ca apliucația să devină inaccesibilă.

El a făcut remarci similare câteva ore mai târziu la ABC News. „Ei bine, am dreptul, după cum ştiţi, eu sunt cel care va lua deciziile”, a declarat el pentru ABC. „Cel mai probabil, voi prelungi pentru 90 de zile – aveţi prelungirea pentru 90 de zile, după cum probabil ştiţi. Voi face asta până când vom găsi o soluţie”.

Utilizatorii au raportat că aplicaţia a fost, de asemenea, eliminată din App Store-ul Google din SUA, iar TikTok.com nu afişa videoclipuri.

Curtea Supremă a confirmat vineri o lege care interzice aplicaţia în SUA, cu excepţia cazului în care societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, vinde platforma până la 19 ianuarie, ceea ce nu a făcut.

Legea, adoptată în luna aprilie a anului trecut, prevedea ca ByteDance să vândă versiunea americană a platformei unei părţi neutre pentru a evita o interdicţie totală.

TikTok a contestat legea, susţinând că aceasta încalcă protecţia libertăţii de exprimare pentru cei 170 de milioane de utilizatori ai săi din ţară.

Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, este aşteptat luni la învestirea lui Trump

Oficialii americani din domeniul securităţii naţionale au avertizat că spionii chinezi ar putea utiliza datele aplicaţiei pentru a urmări angajaţii şi contractorii federali americani, ceea ce TikTok a negat.

Vineri, ambasada Chinei la Washington DC a acuzat SUA de suprimarea pe nedrept a TikTok: „China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime”, a declarat un purtător de cuvânt.

Platforma este extrem de populară în rândul celor 170 de milioane de utilizatori pe care afirmă că îi are în SUA. De asemenea, s-a dovedit a fi un instrument valoros pentru campaniile politice americane pentru a ajunge la votanţii tineri.

Trump a susţinut anterior interzicerea TikTok, dar mai recent a declarat că are o „slăbiciune” pentru această aplicaţie, menţionând miliardele de vizualizări pe care, potrivit lui, videoclipurile sale le-au atras pe platformă în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut.

Creatorii de conţinut şi micile întreprinderi care depind de aplicaţie pentru a obţine venituri au declarat pentru BBC că viaţa lor se va schimba în mod disproporţionat dacă aceasta va fi închisă.

„Indirect, TikTok era cea mai mare parte a veniturilor mele, deoarece toate mărcile doresc ca lucrurile lor să fie promovate pe aplicaţie”, a declarat pentru BBC Nicole Bloomgarden, un designer de modă şi artist care utilizează TikTok.

Un rezultat posibil este ceea ce s-a întâmplat în India, când platforma a căzut în dizgraţia autorităţilor de acolo.

Prim-ministrul Narendra Modi a luat măsuri pentru a dezactiva zeci de aplicaţii deţinute de chinezi, inclusiv TikTok, în 2020, după o altercaţie mortală cu forţele chineze de-a lungul zonelor de frontieră disputate.

Două săptămâni mai târziu, cei 200 de milioane de utilizatori ai TikTok din India nu au mai putut să se conecteze după ce furnizorii de internet din această ţară au fost îndrumaţi să blocheze accesul la aplicaţie.

Magazinele de aplicaţii administrate de Google şi Apple au încetat, de asemenea, să mai ofere TikTok, care nu a contestat în mod legal interdicţia din India.

De la interdicţie, platformele de scurtă durată ale concurenţilor au umplut în mare parte golul cu imitatorii TikTok, Instagram Reels, deţinut de Meta, şi YouTube Shorts, deţinut de Google.

Meta este considerată în general câştigătoarea netă a interdicţiei TikTok din India.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version