O înregistrare video apărută miercuri pe rețelele de socializare ar arăta un depozit din Siria plin cu captagon, un drog ilegal, care a transformat țara într-un narco-stat sub conducerea fostului președinte Bashar al-Assad, informează CNN International.
Depozitul, mare, ar fi fost situat la sediul unei divizii militare de lângă Damasc, care era comandată de fratele lui Bashar al-Assad, Maher al-Assad. CNN nu a fost în măsură să verifice imediat locul cu pricina. O voce care comentează videoclipul spune că este „unul dintre cele mai mari depozite de producție de pastile captagon”. Pe podea se văd grămezi de pastile, împreună cu echipamente de fabricare a drogurilor.
Regimul Assad a fost implicat în exportul activ al drogului
Dacă se confirmă, descoperirea ar susține afirmațiile Statelor Unite și ale altora conform cărora regimul Assad a fost implicat în exportul activ al drogului. Captagon a devenit o problemă socială semnificativă în națiunile arabe învecinate și a determinat unele dintre acestea să se angajeze în discuții cu fostul regim sirian pentru a limita traficul de droguri.
Este un drog care creează o dependență puternică, conținând în principal amfetamină, care este uneori descris drept „cocaina săracului”. Studiile din ultimii ani au estimat comerțul anual cu acest drog la o valoare de miliarde de dolari. Se crede că drogul a devenit o salvare economică pentru regimul Assad în timp ce acesta era supus unor sancțiuni americane paralizante. Săptămâna aceasta, compania saudită Al Arabiya a raportat descoperirea a mii de pastile de captagon la baza aeriană Mazzeh, la sud de Damasc.
Presupusa descoperire, pe care CNN nu o poate confirma, a fost făcută la o filială a Air Force Intelligence, o ramură a regimului Assad despre care se presupunea anterior că ar fi fost implicată în producerea și distribuirea drogului.
Trafic intens, pentru a genera valută forte
Anul trecut, Trezoreria SUA a sancționat un număr de sirieni asociați cu regimul Assad pentru presupusa lor implicare în comerțul cu captagon. „Regimul sirian și aliații săi au adoptat din ce în ce mai mult producția și traficul de captagon pentru a genera valută forte, estimată de unii la miliarde de dolari”, a declarat Trezoreria SUA.
Printre cei sancționați se numără doi veri ai lui Bashar al-Assad și Khalid Qaddour, un apropiat al lui Maher al-Assad, care a fost descris drept „producător-cheie de droguri și facilitator” al producției de captagon în Siria.
Duminică, după sosirea la Damasc, liderul forțelor care au răsturnat regimul – Mohammad al-Jolani – a declarat că Siria a devenit „principala sursă mondială de captagon. Dar astăzi, Siria este purificată prin harul lui Dumnezeu Atotputernic”. În 2023, administrația Biden a elaborat o strategie de combatere a comerțului cu captagon, afirmând că marea majoritate era „produsă de facțiuni locale siriene legate de regimul Assad și de Hezbollah” și că „mari cantități din aceste pastile de captagon sunt expediate din porturi siriene precum Latakia sau trecute ilegal peste frontierele iordaniene și irakiene”.
Exploatarea comerțului cu captagon
Potrivit unui raport întocmit la începutul acestui an de Carnegie Endowment, regimul Assad și aliații săi „au exploatat traficul de captagon ca mijloc de exercitare a presiunii asupra statelor din Golf, în special Arabia Saudită, pentru a reintegra Siria în lumea arabă”. Acesta a afirmat că producția de droguri a fost „interconectată cu interesele unor grupuri de interese puternice din Siria, inclusiv ale unor membri de rang înalt ai conducerii”.
Oficiul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a raportat anul trecut că „principala zonă de plecare a transporturilor de captagon” a continuat să fie Siria și Libanul, „cu destinații în țările arabe din Golf, atinse fie direct pe uscat sau pe mare, fie indirect, cu transporturi prin alte regiuni”. UNODC a raportat, de asemenea, că cele mai mari capturi de droguri – aproximativ două treimi din total – au fost efectuate în Arabia Saudită.
CNN a relatat anterior despre utilizarea pe scară largă a drogului în regatul saudit. În 2022, ambasadorul saudit la Beirut a raportat că autoritățile din regat au confiscat 700 de milioane de comprimate introduse ilegal din Liban începând din 2014. Mai multe studii estimează că comerțul cu captagon a crescut în ultimul deceniu.
Middle East Institute a raportat că, în 2021, aproape 6 miliarde de dolari provenind din pastile captagon fabricate în Siria au fost confiscați în străinătate, iar numai în aprilie 2022, 25 de milioane de pastile de captagon au fost interceptate în țările vecine, în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.
Editor : Marina Constantinoiu