Aproape un sfert dintre femeile însărcinate din România nu merg la controalele medicale. Motivul invocat cel mai des, în special la sate, este lipsa banilor. Medicii atrag atenția vizavi de importanța analizelor făcute la timp, care ar putea preveni multe dintre tragedii. De altfel, aproape 40% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.
Situația cea mai gravă este în mediul rural, unde femeile nu își permit toate analizele, ca să se asigure că sarcina evoluează bine. Lipsa analizelor duce, uneori, chiar la pierderea sarcinii. Este și cazul acestei tinere, care a pierdut până acum trei sarcini.
Emilia: Nu m-am dus la control la timp și, din păcate, le-am pierdut.
Reporter: Nu v-ați dus pentru că nu ați avut bani?
Emilia: Da, da.
Adina, mamă: Am fost la fiecare control dar, de fiecare dată, mă speriau când mă duceam. Ziceau că îmi trebuie foarte multe analize, controale.
Reporter: Cât te-a costat să faci toate aceste analize?
Adina: Foarte mult, sincer! În România nu-ți permiți să te duci la fiecare control.
Femeie: Este foarte important ca să vadă evoluția sarcinii, să vadă sarcina cum este, copilul cum se prezintă. N-au posibilități materiale, zic eu.
Una din cinci nașteri, înregistrate anul trecut, a fost făcută fără control prenatal. Datele mai arată că un sfert dintre mamele adolescente și minore nu au beneficiat de îngrijire prenatală pe timpul sarcinii.
Bogdan Neguleasa, medic de familie: Este foarte important să-și le facă pentru că există foarte multe afecțiuni care pot afecta sarcina și pot fi tot felul de afecțiuni – de la lipsa unor minerale din sânge până la boli infecțioase sau chiar probleme genetice, care pot fi depistate din timp.
Medicii mai avertizează că multe tragedii pot fi evitate prin analize făcute la timp. Un copil din trei mort în primul an de viață în România pierde lupta din cauza unei afecțiuni ce se dezvoltă sau se agravează imediat după naștere.
reporter: Anamaria Ianc
operator. Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia