Într-un an în care adaosul comercial a fost plafonat, carnea de pui s-a scumpit cu aproape 11%. Motivele încep de la cererea mare și continuă până la focarele de gripă aviară din țările europene, din care România importă. Oamenii spun că, din cauza prețurilor tot mai mari, fie vor cumpăra mai puțină, fie chiar deloc.

Carnea de pui a înregistrat o explozie a prețurilor, iar scumpirile se resimt direct în bugetul românilor.

Clientă: Era carnea mea preferată și accesibilă. Voi cumpăra mai puțină. Voi mânca o dată pe săptămână carne de pui.

Client: Toate s-au scumpit, doamnă. Ori mai puțin, ori te limitezi la cât poți.

Client[: Ori se scumpește, ori nu se scumpește, de mâncat tot trebuie să mâncăm. Nu mai mâncăm carne, mâncăm zarzavaturi acum, că-i vară.

Producătorii spun că sunt mai mulți factori care au influențat prețurile: cheltuielile fermierilor, gripa aviară, dar și prețul scăzut al cărnii de pui în România, față ce cel din Uniunea Europeană.

Dénes Laczkó, directorul general al unei companii de producție carne de pui: Pe de o parte, vorbim despre factori interni, adică structura de cheluieli ale fermierilor. Creșterea e semnificativă în consum, an de an, iar pe partea de ofertă sunt destul de mult probleme, în special epidemiologice. Următoarea categorie este cheltuiala de resurse umane. În 1 ianuare s-au eliminat facilitățile fiscale în agricultură și industria alimentară, iar acest lucru a avut un efect imediat.

Bogdan Cheța, manager lanț de aprovizionare: Din 2025 până acum au crescut deja cu peste 10%. În România, producția este într-o ușoară scădere, dar nu dramatică. Polonia, în schimb, a pierdut 26-27% din efective, din cauza gripei aviare și a febrei Newcastle. Și atunci n-au mai avut ce să exporte.

Specialiștii spun că se așteaptă, în continuare, la creșteri de prețuri la carne și nu doar la cea de pui.

reporter: Bianca Venter
operator: Dan Dascălu

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version