Vladimir Putin se teme de izolare și de destabilizarea propriei societăți, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski și este esențial ca Statele Unite să nu-l scoată din izolarea politică și economică în care liderul rus a ajuns, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat miercuri mai multor jurnaliști europeni, sub egida European Broadcasting Union (EBU).
Zelenski a acordat miercuri seara un interviu jurnaliștilor de la patru televiziuni publice europene. Corespondentul ERR în Europa, Joakim Klementi, din Estonia, l-a întrebat pe Zelenski de ce se teme Vladimir Putin.
„Putin se teme doar de propria sa societate, de destabilizarea propriei sale societăți. De asta se teme. Dar nimeni altcineva nu poate influența acest lucru. El însuși o influențează. Economia sa o influențează. Politica de sancțiuni o influențează”, le-a spus liderul ucrainean jurnaliștilor Caroline Roux (de la France Télévisions, Franța), Jeremy Bowen (de la BBC News, Marea Britanie), Jessy Wellmer (de la ARD, Germania) și Joakim Klementi (de la Estonian Public Broadcasting, Estonia).
Acesta a adăugat că, dacă aliații Ucrainei își demonstrează adevăratele capacități și forțe, ar putea pune presiune pe Putin și, la rândul lor, ar putea destabiliza societatea rusă.
Potrivit lui Zelenski, Putin se teme, de asemenea, de pierderea puterii, care este la fel de legată de potențiala destabilizare a societății ruse și de izolarea internațională.
Putin speră să „rămână la putere până la moartea lui”, a spus Zelenski, iar ambițiile liderului de la Kremlin nu se limitează la Ucraina, ci ar putea duce la „o confruntare directă cu Occidentul”.
Vladimir Putin se teme, de asemenea, de faptul că e muritor, a mai susținut liderul de la Kiev. „Totul depinde și de vârsta lui, o să moară în curând, asta e un fapt, și totul se va sfârși. Deci poate pune capăt acestui război înainte să-și încheie viața”, a afirmat Zelenski.
„Desigur, nu a existat încă o izolare completă a lui Putin. Sudul global nu l-a izolat – au continuat să mențină legături. În opinia mea, acest lucru a contribuit la susținerea sistemului său. Dacă l-ar fi izolat, aceasta ar fi afectat societatea sa – societatea ar fi văzut că este singur, că greșește. Dar, în schimb, au văzut că mai multe țări îl susțin pe Putin”, a spus Zelenski.
„Este important ca Statele Unite să nu îl susțină acum. Să nu îl ajute să scape de izolarea globală. Cred că asta ar fi periculos. Acesta ar fi unul dintre cele mai periculoase momente”, a adăugat președintele ucrainean.
Ca răspuns la întrebarea lui Klementi despre ceea ce vrea Putin, Zelenski a spus că Putin vrea să intre în istorie cu un impact comparabil cu cel al Uniunii Sovietice. În același timp, el crede că Putin vrea chiar mai mult decât atât.
„El ar dori să restabilească influența asupra tuturor fostelor republici sovietice care sunt acum independente. Dar vrea un pic mai mult decât atât. Și asta ar putea duce, fără îndoială, la o confruntare directă cu Occidentul. Acesta este mesajul propagandei sale. Dacă analizați propaganda din media rusă, se spune că trebuie să se pregătească pentru un război cu Occidentul – ei vor asta, pentru că fiecare război îi prelungește viața lui Putin”, a declarat Zelenski.
Caroline Roux, jurnalist la France Télévisions, l-a întrebat pe Zelenski dacă Putin se teme de Europa. În opinia lui Zelenski, Putin se teme de unitatea Europei și a Statelor Unite – și, într-o anumită măsură, liderul rus a reușit să slăbească această alianță.
„Scopul său este să slăbească și să divizeze această alianță. Cred că, într-un fel, a reușit. Nu întotdeauna și nu în toate. A încercat să vizeze însăși Uniunea Europeană. A reușit parțial prin intermediul Ungariei – și nu mă refer la poporul maghiar, ci la liderii săi”, a declarat Zelenski, citând rolul Ungariei în blocarea sancțiunilor UE și a altor măsuri menite să pună presiune pe Rusia.
Afirmațiile lui Zelenski au venit la o zi după ce Rusia și Ucraina au convenit să pună în aplicare o încetare parțială a focului, mediată de SUA, privind atacurile asupra infrastructurii energetice și ostilitățile din Marea Neagră. În schimb, SUA au fost de acord să permită accesul Rusiei la piețele globale, notează The Kyiv Independent.
Editor : Marina Constantinoiu