Exemplar unic de cal în România, la baza hipică a Universității de Științele Vieții din Iași, al cărui preț poate ajunge până la 200 de mii de euro. Este vorba despre un Percheron american, una dintre cele mai blânde rase folosite frecvent în gărzile regale sau în patrulele poliței și jandarmeriei. Aparține unui inginer care lucrează acolo și care l-a pus la dispoziția instituției.
„La noi în țară chiar este unicat, din rasa Percheron American. Este o femelă.”
Roma are 10 ani și este singurul Percheron american cu pedigree din România. Sunt caii preferați în gărzile regale călare, fiind foarte impunători și, totodată, docili. Este și o rasă extrem de valoroasă.
Gabriel Moroșan, inginer bază hipică: Depinde și de pedigree și modul în care expunem calul și ce descendență are. Prețurile variază. Poate să fie de la 10.000 de dolari până la unul cu performanță de 200.000 de dolari.
Ovidiu Moroșan, inginer la baza hipică a Universității de Științele Vieții din Iași, și-a dorit un astfel de cal după ce a stat un an la o fermă din America, student fiind.
Gabriel Moroșan, inginer bază hipică: Eu fiind din Bucovina, o zonă mai de munte, am înclinație un pic pentru caii mai mari, că așa este tradiția la noi. Puteți observa că este un cal foarte docil, că are răbdare să stea cu noi aici de povești.
La baza hipică a universității sunt 8 cai, dar Roma este vedeta.
Lila Poussier, studentă: Este, cu adevărat, foarte drăguță. Nu are frică de nimic, a căpătat foarte repede încredere. Este foarte ușor să lucrăm cu ea.
Servane Gibereau, studentă: Corespunde perfect rolului, cerințelor jandarmilor, polițiștilor care au nevoie de cai blânzi, pentru a merge cu ei în oraș, pentru a patrula.
Înainte ca tehnologia din domeniul agricol să se dezvolte, caii Percheron erau folosiți în Statele Unite ale Americii pentru muncile agricole.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia