Președintele rus Vladimir Putin este deschis către pacea în Ucraina și se desfășoară o colaborare intensă cu Statele Unite, însă conflictul este atât de complicat încât progresul rapid dorit de Washington este dificil de realizat, a declarat, miercuri, Kremlinul, potrivit agenției Reuters.
„Președintele rămâne deschis metodelor politice și diplomatice de rezolvare a acestui conflict”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Peskov a spus că obiectivele Rusiei trebuie atinse și că Moscova preferă să le atingă pe cale pașnică. El a menționat că Putin și-a exprimat disponibilitatea pentru discuții directe cu Ucraina, dar că nu a existat încă niciun răspuns din partea Kievului.
„Din păcate, nu am auzit nicio declarație în acest context din partea Kievului. Așadar, nu știm dacă Kievul este pregătit sau nu”, a declarat Peskov reporterilor în engleză.
Președintele american Donald Trump, care spune că vrea să rămână în istorie ca un conciliator, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge” a războiului de peste trei ani din Ucraina – pe care administrația sa îl prezintă acum drept un conflict prin intermediari între Statele Unite și Rusia.
„Înțelegem că Washingtonul este dispus să obțină un succes rapid în acest proces”, a declarat Peskov. Însă, conform TASS, Peskov a declarat că există cauze profunde ale situației din Ucraina și acestea sunt prea complexe pentru a fi rezolvate într-o singură zi.
Trump a declarat marți că Putin vrea să oprească războiul din Ucraina, adăugând că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi încercat să cucerească întreaga Ucraină.
„Dacă nu aș fi fost eu, cred că ar fi vrut să preia controlul asupra întregii țări”, a spus Trump. Liderul de la Casa Albă a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei în cazul în care Washingtonul s-ar retrage din discuții.
Decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina în 2022 a declanșat cea mai gravă confruntare dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, considerată a fi momentul în care cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.
Editor : Ș.R.