Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că liderul rus Vladimir Putin „îşi flutură” acum noile rachete Oreşnik doar pentru a perturba eforturile lui Donald Trump de a pune capăt războiului şi să asigurări că Ucraina doreşte pacea
„Şi astăzi (joi – n.r.), în Kazahstan, Putin a făcut din nou reclamă rachetelor sale, pregătirii sale de a ucide şi a distruge. (…) El nu vrea ca acest război să se încheie. În plus, Putin vrea să îi împiedice şi pe alţii să pună capăt acestui război. Acum nu poate decât să îşi agite Oreşnikurile pentru a perturba eforturile preşedintelui Trump, care vor urma cu siguranţă după învestitură. Putin vrea să escaladeze situaţia acum, astfel încât preşedintele Trump să eşueze şi să nu poată pune capăt războiului. Putin este singurul responsabil pentru acest război şi singurul care crede în război. De aceea, escaladarea de acum a lui Putin este o presiune pentru a-l forţa pe preşedintele Statelor Unite să accepte condiţiile Rusiei. Noi înţelegem toate ameninţările”, a declarat liderul ucrainean în discursul său zilnic adresat compatrioţilor.
Liderul de la Kremlin, aflat la Astana, a ameninţat joi că ar putea utiliza noua sa racheta balistică Oreşnik, folosită pentru prima oară săptămâna trecută într-un atac la Dnipro, împotriva „centrelor de luare a deciziilor de la Kiev”.
CITEȘTE ȘI Putin ameninţă, în Kazahstan, cu atacuri vizând ”centre de comandament” la Kiev. Rusia ”selectează ţinte de lovit pe teritoriul ucrainean. S-ar putea să fie vorba despre instalaţii militare, întreprinderi industriale şi de apărare sau centre de comandamen
Rusia a declanşat joi al doilea cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din această lună, folosind drone şi rachete şi provocând întreruperi masive de energie electrică în întreaga ţară. Zelenski a acuzat Rusia de o „escaladare josnică”, afirmând că a folosit rachete de croazieră cu muniţii cu dispersie. Putin a spus la Astana că Moscova a răspuns astfel la atacurile Ucrainei asupra teritoriului rus cu rachete americane ATACMS cu rază medie de acţiune. În acest context el a ameninţat că viitoarele ţinte ale Rusiei ar putea include „centrele decizionale” din Kiev.
„Încă ne revenim după atacul rusesc. (Au fost trase) mai mult de 90 de rachete, aproape 100 de drone de atac. Ţinta a fost sectorul energetic şi obiectele civile obişnuite. Au existat multe pagube, sistemul nostru de război electronic a făcut o treabă bună, dar, din păcate, au existat şi lovituri. Au existat „calibrări” cu focoase cu fragmentaţie, iar aceasta este o armă rusească deosebit de periculoasă împotriva civililor, ceea ce a complicat foarte mult munca salvatorilor şi a echipelor noastre de recuperare. Dar, în ciuda tuturor riscurilor, oamenii noştri au lucrat toată ziua şi restabilesc treptat electricitatea în zonele în care au existat pene de curent. Sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat încă de dimineaţă şi care vor continua să lucreze non-stop pentru a restabili normalitatea de bază în viaţa oamenilor”, a spus Zelenski în intervenţia sa video de joi seară.
El a informat că miercuri a discutat cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, iar joi cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, în timp ce vineri are programată o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz. „Trebuie să răspundem împreună la încercarea Rusiei de a face situaţia şi mai insuportabilă şi la încercarea sa de a prelungi acest război”, a spus Zelenski.
„Noi suntem interesaţi de pace. Noi şi toţi partenerii noştri suntem”, a dat asigurări preşedintele ucrainean arătând că acum trebuie consolidate poziţiile. „Orice şantaj rusesc trebuie să fie întâmpinat cu un răspuns dur. Aşa cum îl merită Putin. Şi trebuie să vedem viitorul – viitorul încheierii războiului, în pace adevărată, împreună cu America, împreună cu Europa, împreună cu toţi partenerii noştri. Avem nevoie de pace adevărată – pace prin forţă, nu de acest set de dezastre în care un dictator de la Moscova, de 25 de ani, îşi impune condiţiile asupra fiecărui nou lider cu rachetele sale”, a punctat Zelenski.
El a avertizat că acum ar putea exista şi mai multe încercări ruseşti de a semăna teamă şi neîncredere în Ucraina. „Avem cu toţii nevoie de rezistenţă pentru a trece prin asta. Şi avem nevoie de unitate – cu toţi partenerii noştri. Ceea ce face Putin acum este ceea ce a făcut întotdeauna: intimidează, dezbină, încearcă să rupă sau să zdruncine pe fiecare în parte”, a insistat liderul de la Kiev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].