În fiecare an, pe data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, eveniment dedicat protejării mediului înconjurător, dar și conștientizării problemelor ecologice cu care se confruntă planeta Pământ. Evenimentul a fost inaugurat pentru prima dată în 1970, în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul arătat față de mediu.

Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială în anul 2009, de către Organizația Națiunilor Unite (ONU).

22 aprilie – Ziua Planetei Pământ

Unul dintre momentele care au dus la conștientizarea și declararea unei zile dedicate Pământului a fost lansarea unui volum scris de Rachel Carson, de profesie biolog, intitulat „Silent Spring”. Publicația a sensibilizat mai mulți cititori, s-a vândut în sute de mii de exemplare, în peste 20 de țări, iar oamenii au început să fie mai interesați și conștienți de importanța organismelor vii, dar și problemele de mediu și legătura dintre poluare și sănătatea omului.

Ulterior, senatorul Gaylord Nelson, preocupat de deteriorarea mediului din Statele Unite, a anunțat lansarea unui curs despre poluare în campusurile universitare. L-a convins și pe Pete McCloskey, un politician republicat, să-i fie co-președinte, iar împreună au recrutat un tânăr activist și au organizat cursurile din campus într-o zi de 22 aprilie.

După 20 de ani, în 1990, mai mult de 200 de milioane de oameni au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare. Cu toții au militat pentru un viitor mai bun al planetei Pământ.

Cum este marcată Ziua Planetei Pământ

Scopul evenimentului anual este de a educa și implica oamenii în protejarea mediului prin acțiuni precum reciclarea, reducerea consumului de resurse și adoptarea unui stil de viață sustenabil.

“Data de 22 aprilie a fost aleasă pentru a marca această zi care ne atrage atenția asupra importanței protejării și a respectării mediului înconjurător. Pornind de la premisa că educația este baza progresului, ONU își propune ca tot mai mulți dintre locuitorii planetei să devină conștienți de importanța protejării mediului înconjurător și să devină susținători ai dezvoltării durabile, atât prin exemplul personal, cât și prin susținerea legilor și politicilor care promovează tehnologiile și profesiile verzi.”, au fost anunțurile făcute până acum de Ministerul Mediului cu ocazia zilei Planetei Pământ.

Ziua Planetei Pământ se desfășoară anual în jurul unei teme. Până acum, printre temele abordate au fost:

  • Anul 2020 – „Acțiune privind clim”a;
  • Anul 2021 – „Restaurăm Pământul nostru”;
  • Anul 2022 – „Investește în planeta noastră”;
  • Anul 2023 – „Investește în planeta noastră 2”;
  • Anul 2024 –  „Planeta versus Plastic”.

Tema Zilei Pământului din 2025 este: „Puterea noastră, Planeta noastră” (#EarthActionDay). Evenimentul face apel la toți oamenii să se unească în jurul energiei regenerabile, astfel încât să putem tripla energia curată până în 2030, potrivit Earthday.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version